Κατηγορίες

Απόσχιση κοινότητας Γαλατά από το Δήμο Ναυπακτίας και ένταξής της στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Προς: κύριο Βασίλειο Γκίζα

          Δήμαρχο Δήμου Ναυπακτίας

          Ναύπακτος

          Κοινοποίηση:

  1. Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου
  2. κ.κ. Επικεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών Δήμου Ναυπακτίας   

Κύριε Δήμαρχε

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!

Είναι γνωστό ότι οι σημαντικότεροι όροι που έθετε το σχέδιο Καλλικράτης για συνενώσεις ήταν η κοινή ιστορία – ο πολιτισμός και παραδόσεις – τα ήθη και έθιμα και η γεωγραφική συνάφεια.

Δυστυχώς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας οι δεσμευτικοί όροι κατά περίεργο τρόπο καταστρατηγήθηκαν, αφού η επαρχία Μεσολογγίου τριχοτομήθηκε επ’ ωφελεία των επαρχιών Ναυπακτίας και Τριχωνίδος.

Αυτή η τριχοτόμηση της επαρχίας Μεσολογγίου, πέραν των άλλων, είχε σαν αποτέλεσμα τη προσάρτηση των κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου στο Δήμο Ναυπακτίας αντί του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Και αυτή η πρωτοφανής αδικία συνετελέσθη κόντρα στη θέληση των κατοίκων των χωριών αυτών οι οποίοι ένοιωθαν και νοιώθουν Μεσολογγίτες.

Άλλωστε το Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Γαλατά πήρε την απόφαση Νο 1/2011 για απόσχιση της κοινότητος από το Δήμο Ναυπακτίας και προσάρτηση στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 283 του Νόμου 3852/2010.

Το Μάρτιο 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας πήρε την 86/2011 ομόφωνη απόφαση για απόσχιση της κοινότητας Γαλατά από το Δήμο Ναυπακτίας και της ένταξής της στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Για το ίδιο θέμα ομόφωνη απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Δεν γνωρίζουμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις παρενέβησαν και δεν υλοποιήθηκαν αυτές οι αποφάσεις με αποτέλεσμα αυτή η πρωτοφανής αδικία να διαιωνίζεται.

Πιστεύουμε ότι κατανοείται το μέγεθος αυτής της αδικίας. Είναι τόσο μεγάλη όσο μεγάλη αδικία θα ήταν η προσάρτηση του Αντιρρίου και των χωριών του στο Δήμο Μεσολογγίου.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ήλθε η ώρα να αποκατασταθεί αυτό το ιστορικό και κοινωνικό ατόπημα.

Η αποκατάσταση αυτή θα συντελεσθεί με την υλοποίηση της Απόφασης Νο 86/2011 του Δήμου Ναυπακτίας ή στην λήψη νέας σχετικής απόφασης η οποία πρέπει να προωθηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο ώστε να επανέλθουν τα 2 αυτά χωριά εκεί που η ιστορία και η γεωγραφική τους θέση τα έταξε.

Είναι αυτονόητο ότι, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, τέτοιες σοβαρές αδικίες που εγκληματικά διεπράχθηκαν πρέπει να αποκαθίστανται.

Γι’ αυτό σαν Φορέας Ελεύθερων Πολιτών η Ι.Π. Μεσολογγίου Σας υποβάλλουμε το αίτημα με τις ενέργειές Σας να αποκατασταθεί αυτή η πρωτοφανής αδικία.

Ελπίζομε ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα

Ι.Π. Μεσολογγίου 19/4/2023

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Φλώρος Λάμπρος, τηλ. 6979713044

Κατσαβός Σταμάτης, τηλ. 6944686250

Σιάμος Κώστας, τηλ. 6953064016

e-mail: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *