Κατηγορίες

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Αγωνία για τις ελλείψεις γιατρών στα νησιά – «Κινδυνεύουν οι ασθενείς»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, επισημαίνει ότι «κινδυνεύουν ζωές ασθενών».


Τις τραγικές συνθήκες ιατρικού προσωπικού στα νησιά, που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει ότι «κινδυνεύουν ζωές ασθενών», ενώ περιγράφει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές.

«Πως να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πως να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί.


Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Ρόδου. Υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου. Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων( υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο.

«Oι νέοι γιατροί και νοσηλευτές πάνε στο εξωτερικό»


«Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνάνε κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών. Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά».


Η κατάσταση στα νησιά:


«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος στη Λήμνο. Ο ένας που υπηρετεί είναι με δικαιολογημένη άδεια. Έγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από ιδιώτη παθολόγο που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως επίσης και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ, Χειρότερα από Κέντρο Υγείας».

«Στη Σαντορίνη, το νοσοκομείο λειτουργεί ως Α.Ε. Εάν λύση είναι η ιδιωτικοποίηση γιατί το νοσοκομείο αυτό που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εμφανίζει τεράστια κενά; Δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο». 


Στη Σύρο, νοσοκομείο αναφορά για τις Κυκλάδες «έκλεισε η ΜΑΦ γιατί οι δύο καρδιολόγοι μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η μονάδα τεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Παθολογοανατόμος είναι ένας που συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν υπάρχει ψυχίατρος».

Στη Νάξο δεν υπάρχει γυναικολόγος «Έχουν μόνο έναν χειρουργό, και έναν αναισθησιολόγο. Δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφία κ.λ.π», ενώ στην Κω και στην Τήνο δεν υπάρχει παθολόγος.

Πηγή: www.rosa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *