Κατηγορίες

Εργασιακός μεσαίωνας σε τουρισμό κι επισιτισμό / Ρήτρες, απειλές και φίμωση

Καθημερινά αποκαλύπτεται το «τουριστικό θαύμα» και η ανάπτυξη που προπαγανδίζει το σύστημα Μητσοτάκη. Στις πλάτες, φυσικά, των εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, όπως παράνομες ρήτρες, απειλές και εξαναγκασμό σε εργασία.

Οι πρόσφατες καταγγελίες ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη έριξαν λίγο παραπάνω φως στην κατάσταση που επικρατεί για τους εποχικούς εργαζόμενους με την κατάσταση να καλύπτει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κλάδο του επισιτισμού.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, περιέγραψε με μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν κάνοντας λόγο για παράνομες ρήτρες που επιβάλλουν οι εργοδότες μέσω υπογραφής ατομικής σύμβασης. 

Με τη διαδεδομένη αυτή πρακτική εποχικοί εργαζόμενοι, ουσιαστικά, αιχμαλωτίζονται στις εργασίες με αμοιβές κατώτερες των περιστάσεων, αλλά και κακές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Στις συμβάσεις αυτές υπάρχουν ρήτρες απορρήτου ή εμπιστευτικότητας, ενώ η πρακτική δεν εφαρμόζεται μόνο στα ξενοδοχεία.

«Δεν το κάνουν μόνο στα ξενοδοχεία, το κάνουν και στα εστιατόρια. Εμφανίζουν τη ρήτρα ως “εκπαίδευση”, του μάγειρα, της καμαριέρας, του σερβιτόρου. Και δήθεν, τα “δίδακτρα” κόστισαν 5.000 ευρώ. Και αν φύγει κάποιος νωρίτερα θα πρέπει να τα επιστρέψει. Αν μάλιστα ο εργαζόμενος κρίνει ότι αμείβεται χαμηλά και πάει σε ανταγωνιστή εργοδότη γιατί του προσφέρει καλύτερες αποδοχές και συνθήκες, τότε μπορεί να του ζητηθεί να πληρώσει ως 10.000 ευρώ, σύμφωνα με άλλη ρήτρα. Είναι ρήτρες που αποθαρρύνουν την κινητικότητα των εργαζόμενων, είναι παράνομες και άκυρες» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καρούζος είχε επισημάνει «ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να προειδοποιεί τον εργοδότη όταν παραιτείται, σε εύλογο χρονικό διάστημα που από τη νομοθεσία προβλέπεται να είναι ο μισός χρόνος από τους μήνες που δικαιούται κάποιος ως αποζημίωση απόλυσης και εφόσον έχει συμπληρώσει 12 μήνες προϋπηρεσίας. Στον επισιτισμό και τον τουρισμό, που κάποιος πάει να δουλέψει για 6-7 μήνες, δεν είναι δυνατόν να υπογράφει ρήτρες που να προβλέπουν προειδοποίηση του εργοδότη 3 μήνες πριν. Δηλαδή, ένας που δουλεύει 7 μήνες, 3 μήνες πριν θα πρέπει να έχει προειδοποιήσει, αν π.χ. ο μισθός δεν είναι σωστός, αν δεν έχει σωστές συνθήκες διαβίωσης; Όχι. Οι ρήτρες αυτές είναι άκυρες, κανένας δεν μπορεί να δεσμεύσει τον εργαζόμενο να καταβάλει αυτά τα ποσά στον εργοδότη. Θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να ελέγξει αυτές τις ρήτρες ως καταχρηστικές».

«Στην Κρήτη μαθαίνω ότι “παίχτηκε” και μια άλλη ρήτρα. Κάποιος, αν αποκαλύπτει τον μισθό του σε άλλη, ανταγωνιστική μονάδα, αυτός να οφείλει 10.000 ευρώ γιατί δήθεν παραβιάζει την πολιτική απορρήτου της εταιρείας ή την υποχρέωση εχεμύθιας του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη. Όλα αυτά είναι αστεία, δεν υπάρχει καμιά νομική δέσμευση και καμία κύρωση στον εργαζόμενο για τέτοιες ρήτρες. Οι ρήτρες αυτές είναι παράνομες», κατέληξε.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *