Κατηγορίες

800.000 επαγγελματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου

Την απόπειρα των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ να προβάλλουν ως fake news ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» σχετικά με την ασφαλιστική κατάσταση 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών, απέτρεψε ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό πάνελ του ΣΚΑΪ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την αναλγησία της κυβέρνησης ΝΔ ως προς το ζήτημα των 800.000 δικαιούχων που θα πρέπει να πληρώνουν για περίθαλψη επειδή έχουν αναδρομικές οφειλές στον ΕΦΚΑ, την ώρα που ο Δημήτρης Οικονόμου υπεραμύνθηκε της «γαλάζιας» παράταξης.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της Αυγής, η προθεσμία για την κάλυψη των οφειλών των δικαιούχων λήγει στις 31 Μαΐου. Αν πληρώσουν θα έχουν τη δυνατότητα παράτασης της ασφαλιστικής τους κάλυψης έως τον Φεβρουάριο του 2024.

«Το υπουργείο Εργασίας έδωσε παράταση της καταβολής οφειλών μέχρι 31 Ιουνίου, ενώ με διάταξη που κατατέθηκε προεκλογικά έδωσε τη δυνατότητα καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου Υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Με βάση αυτή την πρόβλεψη ο ασφαλισμένος (αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας) θα πρέπει να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά Υγείας -σωρευτικά για το έτος 2022-, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του κάλυψη έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ακόμα κι αν έχει άλλες (παλιότερες) ασφαλιστικές οφειλές.

Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί, ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αγρότης, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους που καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, θα μείνουν χωρίς παροχές Υγείας, δηλαδή χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Η μεσαία τάξη απειλείται με την υγεία της»

«Γιατί πρέπει να γίνεται η προεκλογική εκστρατεία με fake news; Έτσι θα πάμε, να λέει ο ένας ψέματα για τον άλλον;» ξεκίνησε τη συζήτηση για το κρίσιμο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου, λαμβάνοντας πληρωμένη απάντηση από τον Διονύση Τεμπονέρα:

«Να δούμε λίγο αν είναι πράγματι fake news. Είναι άραγε fake news το γεγονός ότι από την ερχόμενη Πέμπτη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης διότι η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας ορκιζόταν η ΝΔ και ορκίζεται ακόμα προεκλογικά, να απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία της αλλά και την ίδια την υγεία της τελικά;».

«Μα δεν ισχύει αυτό που λέτε» επέμεινε ο Δ. Οικονόμου, χωρίς ωστόσο να προβάλλει ικανοποιητικά στοιχεία.

«Ισχύει. Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024» εξήγησε με ηρεμία ο Δ. Τεμπονέρας. Όπως είπε, αυτό σημαίνει ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 ευρώ. «Σκεφτείτε πώς κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητάει να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη» πρόσθεσε.

Ο κ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι η ΝΔ είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει εγκαίρως νομοθετικά το πρόβλημα: «Νομοθέτησε, αλλά έβαλε έναν ορίζοντα μόνο μέχρι 31/5, με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλούς ακάλυπτους αυτή τη στιγμή. Και προσέξτε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και Βουλή προκειμένου να λύσει το ζήτημα αυτό».

«Δεν πρέπει να πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές;» ήταν το μόνο που μπορούσε να πει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ στην προσπάθειά του να σώσει την κατάσταση, με τον Διονύση Τεμπονέρα να του αντιτείνει: «Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια συγκυρία όπου οι επαγγελματίες, η μεσαία τάξη προέρχεται από αλλεπάλληλα χτυπήματα. Μιλάμε για μνημόνια, μιλάμε για πανδημία, για ενεργειακή κρίση, για κατακόρυφη αύξηση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη συγκυρία».

Αναφορικά με το πρόβλημα, ο συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο τραπέζι την πρόταση του κόμματος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ως κυβέρνηση, είχε νομοθετήσει τον Μάιο του 2019 για να δοθεί λύση. Με μέτρα όπως την εισαγωγή των 120 δόσεων για τους οφειλέτες και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους των επαγγελματιών, ώστε να μην αποκλειστεί κανείς από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *