Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες.
Ο διευρυμένος Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Οινιάδες), αποτελεί σημαντικό πυρήνα παραγωγής και διατήρησης του πολιτισμού, από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους έως σήμερα.
Με τον όρο πολιτισμό αναφερόμαστε στην ιστορία, τις τέχνες, τα γράμματα, την αρχιτεκτονική, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο. Ο διευρυμένος δήμος έχει τη δεδομένη ιστορική στιγμή το πλεονέκτημα να αναδείξει και να προωθήσει σε ένα συνολικότερο πλαίσιο την πολιτιστική του παραγωγή. Ως ομάδα πολιτισμού του συνδυασμού ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ παρουσιάζουμε τους στόχους – προτάσεις, των οποίων οι υλοποιήσεις θα έχουν τρία παράλληλα αποτελέσματα. Ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμικού προϊόντος, ανάδειξη της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής και των δημιουργών της, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω του πολιτισμού.
Ιστορική κληρονομιά.
Εορτές Εξόδου: Δημιουργία μόνιμης επιτροπής ψηφισμένης από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων.
Συμμετοχή των δημοτικών ενοτήτων και των γειτονικών δήμων στις εκάστοτε εκδηλώσεις εορτασμού, καθώς και διοργάνωση βιωματικών αναπαραστάσεων, όπως οι μάχες στο Ντολμά και του Δημήτρη Μακρή στο τωρινό Περιθώρι Χάλκειας.
Για τον εορτασμό των 200 χρόνων, θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση.
Τέχνες και γράμματα.
Ανάδειξη ανεξάρτητων φορέων πολιτισμού στο πεδίο των τεχνών και των γραμμάτων και δημιουργία «σχολής» στη σύγχρονη παρέμβαση.
Καθιέρωση διεθνούς λογοτεχνικής εβδομάδας «Θωμάς Γκόρπας», υπό την αιγίδα των ΑΕΙ και Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Καθιέρωση διεθνούς εβδομάδας εικαστικών τεχνών «Βάσω Κατράκη», υπό την αιγίδα ανωτάτων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Καθιέρωση διεθνούς λογοτεχνικής εβδομάδας «Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος».
Ένταξη στο πρόγραμμα της UNESCO ως «Πόλη της Λογοτεχνίας».
Καθιέρωση Εβδομάδας Θεάτρου «Τάκης Εμμανουήλ», από τις θεατρικές ομάδες του Δήμου και ανεξάρτητες θεατρικές ομάδες.
Διοργάνωση εκ νέου του Φεστιβάλ Φωτογραφίας.
Μουσεία – ιστορικοί χώροι – ιστορικά σημεία.
Η λειτουργία των τριών μοναδικών μουσείων στο Δήμο (Αρχαιολογικό, «Βάσω Κατράκη», άλατος), προσέδωσαν μεγαλύτερο πολιτισμικό status σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Ο συνδυασμός τους με τα τρία Αρχαία Θέατρα (Καλυδώνας, Πλευρώνας, Οινιάδων) και τις Ρωμαϊκές Θέρμες, καθιστά αναγκαία την προώθηση πολιτιστικών – εκπαιδευτικών προγραμμάτων πανελλήνιας εμβέλειας.
Για την αναβάθμιση του Μουσείου «Βάσω Κατράκη», θα κατατεθεί συνολική πρόταση σε συνέργεια με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και την οικογένεια της Βάσως Κατράκη.
Προτείνουμε και θα επιδιώξουμε:
Την ανέγερση της Ντάπιας Λουνέτα.
Τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου.
Τη δημιουργία θεματικού μουσείου με αρχειακό οπτικό και φωτογραφικό υλικό των Ρομά οργανοπαιχτών των Αιτωλικών Πανηγυριών (Άη Συμιού, Άγια Αγάθης, Άη Γιάννη, Αγίας Παρασκευής, Άη Λιά)
Τη δημιουργία θεματικού – αθλητικού μουσείου, με φωτογραφικό υλικό των ιστορικών συλλόγων Α.Ε. Μεσολογγίου, ΑΡΗΣ Αιτωλικού, ΟΜΗΡΟΣ Νεοχωρίου.
Το θεατράκι στο Αιτωλικό, θα παραχωρηθεί με προγραμματική σύμβαση στους πολιτιστικούς συλλόγους του Αιτωλικού.
Υποστήριξη – Ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλικού.
Ανάδειξη της αρχιτεκτονικής συνέχειας του Δήμου.
Ανακατασκευή του Κτιρίου Χατζηκώστα, του Μουσείου Παλαμά καθώς και του κτιρίου της Βάλβειου Βιβλιοθήκης.
Την ανάδειξη της οικίας της Κυρά- Βασιλικής, στην Κατοχή.
Πολιτισμικές εναλλακτικές δράσεις.
Υλοποίηση δράσεων με ανεξάρτητους/εναλλακτικούς χώρους πολιτισμού.
Εκπαίδευση.
Δημιουργία Λαϊκού Ελεύθερου Πανεπιστημίου στους τομείς των ανθρωπιστικών – κοινωνικών επιστημών, σε συνεργασία με Σχολές των ΑΕΙ.
Παπανικολάου Περίανδρος, Πολιτισμολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ
Επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος
Παναγιώτης Κατσούλης