Κατηγορίες

Θλίψη για την απώλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου και τη λήθη της Δημοτικής Αρχής!

Κύριε Δήμαρχε
Περίμενα μάταια μια ολόκληρη μέρα την έκδοση έστω μιας συλλυπητήριας ανακοίνωσης από την πλευρά σας, ως θεσμικού εκπροσώπου του δήμου.
Αμφιταλαντευόμουν για το αν θα έπρεπε ή όχι δημοσίως να εκφέρω αυτές τις σκέψεις.
Πρυτάνευσε τελικά η εκδήλωση από πλευράς μου, του ελάχιστου φόρου τιμής και μνήμης στο συνθέτη των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», στον Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε χθες από τη ζωή.


Το κορυφαίο έργο λαϊκής λειτουργίας του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ξεκίνησε να γράφεται από το συνθέτη στα 1963 και ολοκληρώθηκε στα 1975. Ένα χρόνο μετά στις εκδηλώσεις εορτασμού των 150 χρόνων της Εξόδου και πριν την κυκλοφορία του διπλού άλμπουμ, ο συνθέτης πραγματοποιεί σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση το έργο του στο Μεσολόγγι.


Το 2002 ο συνθέτης παρουσίασε το έργο του σε συναυλία στην πλατεία της πόλης στα πλαίσια των τότε Γιορτών Εξόδου, μπροστά σε περίπου 7.000 κατοίκους, όπου και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Την επόμενη μέρα ο συνθέτης ανακοίνωσε τη δωρεά των χειρόγραφων παρτιτούρων με τα πρώτα σχεδιάσματα της μουσικής των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» στο δήμο, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν στην Πινακοθήκη – Ιστορικό Μουσείο της πόλης.

Κύριε Δήμαρχε
Αν για εσάς έχουν ισχύ τα σοφά λόγια του Διονυσίου Σολωμού «Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό», τότε η αποσιώπηση και η λήθη του παραπάνω γεγονότος πως μπορεί να εκληφθεί;

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *