Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 σημάδια “καμπανάκια” – Τι πρέπει να κάνουμε – Τέσσερις κινήσεις που σώζουν ζωές
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμβαίνει όταν κομμάτι του εγκεφάλου δεν έχει παροχή αίματος.
Επιπλέον, σταματά να λειτουργεί και το μέρος του σώματος που ελέγχεται από το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου.
Από εκεί και πέρα, η έλλειψη παροχής αίματος μπορεί να είναι ισχαιμική. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό επεισόδιο:
Εγκεφαλικό επεισόδιο – Συμβουλές για την υγεία: Συμπτώματα
– Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση
– Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος
– Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος
– Μερική απώλεια όρασης
– Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)
– Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας
– Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος
Συμβουλές για την υγεία: Πώς καταλαβαίνετε κάποιον που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο
Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Η λέξη FAST είναι ένα αρκτικόλεξο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε γρήγορα τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στα ελληνικά το αντίστοιχο αρκτικόλεξο είναι ΠΟΧΤ.
Εγκεφαλικό επεισόδιο – Συμβουλές για την υγεία: Τα τέσσερα σημεία του ΠΟΧΤ που εφαρμόζονται σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού
– Π: Πρόσωπο. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει». Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.
– Ο: Ομιλία. Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.
– Χ: Χέρι. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά; Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.
– T: Τηλέφωνο στο 166! Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
1. Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, τον ξαπλώνουμε κάτω με το κεφάλι και τους ώμους του ελαφρά ανασηκωμένα και στηριγμένα (σαν να είναι σε κρεβάτι με ανασηκωμένη ελαφρά πλάτη). Στρίβουμε το κεφάλι του προς μια πλευρά και βάζουμε μια πετσέτα ή ένα πανί κάτω από το στόμα του έτσι ώστε να απορροφάται το σάλιο.
Συμπτώματα και πρώτες βοήθειες σε εγκεφαλικό επεισόδιο
2. Χαλαρώνουμε τα σφιχτά ρούχα που μπορεί να εμποδίζουν την αναπνοή και ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ στον πάσχοντα να φάει ή να πιει τίποτε. Είναι πιθανόν να μην έχει αντανακλαστικά κατάποσης και να πνιγεί. Αν ο πάσχων χάσει τις αισθήσεις του, ελέγχουμε την αναπνοή, το σφυγμό και το βαθμό ανταπόκρισης και είμαστε έτοιμοι για μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή αν χρειαστεί αφού τον έχουμε τοποθετήσει σε στάση ανάνηψης (βλ. σχήμα) πάνω σε μια κουβέρτα ή πανί, αν αυτό είναι δυνατό, για να μην ακουμπά στο έδαφος.
3. Καλούμε ασθενοφόρο.
4. Δεν μετακινούμε τον πάσχοντα άσκοπα, ιδιαίτερα όταν δεν έχει τις αισθήσεις του, και κυρίως δεν προσπαθούμε να τον βάλουμε να καθίσει. Αφήνουμε να το κάνουν αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο.
5. Δεν αφήνουμε ποτέ μόνο του τον πάσχοντα έως ότου έρθει το ασθενοφόρο.
Είναι γεγονός ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κυρίως όταν πρόκειται για άτομο του κλειστού κοινωνικού μας περίγυρου, η παροχή των Α΄ Βοηθειών είναι δύσκολη. Είμαστε φορτισμένοι συναισθηματικά και μας καταβάλει ο πανικός. Γι’ αυτό το κυριότερο όλων προτού αναλάβουμε να βοηθήσουμε ένα άτομο με πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι να είμαστε εμείς ψύχραιμοι και οργανωτικοί.
Αν υπάρχουν και άλλοι γύρω μας είναι θετικό να τους αναθέσουμε αρμοδιότητες, όπως να καλέσουν ασθενοφόρο ή να φέρουν κάποια πετσέτα, που ίσως εμάς θα μας στερούσαν πολύτιμο χρόνο από την παροχή πρώτων βοηθειών στον πάσχοντα. Επίσης η κίνησή μας αυτή θα απομάκρυνε τον κίνδυνο συναισθηματικών εντάσεων γύρω από τον πάσχοντα.
Παρακολουθείτε την αναπνοή και το σφυγµό του κάθε 10 λεπτά και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε τις κατάλληλες τεχνικές και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να φροντίσουν όλοι να μάθουν πώς παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.
Είναι πολύ σημαντικό για άτομα που έχουν συμπτώματα εγκεφαλικού να εισαχθούν στο νοσοκομείο όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από έναν θρόμβο αίματος, τότε μπορεί να δοθεί ένα θρομβολυτικό φάρμακο για τη διάλυση του θρόμβου. Συνήθως, οι ασθενείς θα πρέπει να βρεθούν στο νοσοκομείο μέσα σε 3 ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν αυτά τα φάρμακα έως και 4 – 5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το αίτιο και τη βαρύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Για τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν πρέπει να χορηγηθεί ασπιρίνη ή υπογλώσσια στον άρρωστο με εγκεφαλικό γιατί αν είναι αιμορραγικό τότε θα του αυξήσει την αιμορραγία. Η σωστότερη αντίδραση είναι να μην του χορηγήσουμε τίποτα, μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Παράλληλα, αποφεύγουμε ανύψωση των ποδιών, για να μην επιτείνουμε προβλήματα υπέρτασης.