Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιτωλικού ιερούργησε την Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.
Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που εορτάζει πανηγυρικά σήμερα. Η Ιερά Εικόνα, κατά την τοπική παράδοση, είναι ένα από τα τρία δώρα του Αυτοκράτορα Αγγέλου Κομνηνού, τον 13ο αιώνα, στο Αιτωλικό και συγκεντρώνει την ευλάβεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που μαρτυρούν τα πάρα πολλά θαύματα της Παναγίας.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμότατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή, που παρουσιάζει την θεραπεία του δούλου του Εκατοντάρχου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ταπείνωση, με την οποία ο Εκατόνταρχος, ένας Ρωμαίος αξιωματούχος, αλλοεθνής και αλλόθρησκος, αποφασίζει να συναντήσει δημόσια τον Χριστό και να τον παρακαλέσει, όχι για τον εαυτό του ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, αλλά για έναν δούλο του, του οποίου η ζωή δεν είχε κάποια αξία εκείνη την εποχή.
Ο Χριστός δεν αποστρέφεται τον στρατιωτικό αξιωματούχο, αλλά συζητά μαζί του, αποδίδοντάς του τιμή και αγάπη και ικανοποιεί το αίτημά του. Όταν αποφασίζουμε να προσευχηθούμε στον Χριστό και να συνάψουμε κοινωνία αγάπης και ζωντανής σχέσης μαζί Του, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα αξιώματα μας, να απεκδυθούμε το ένδυμα του εγωισμού, της φιλαυτίας, της αλαζονείας, της υπερηφάνειας και να ενδυθούμε το ένδυμα της ταπείνωσης. Ο Εκατόνταρχος μας διδάσκει σήμερα με την ταπείνωσή του.
Το δεύτερο σημείο που υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος ήταν, ότι ο Χριστός δεν αποκλείει κανέναν άνθρωπο. Αυτό πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας, γιατί μερικές φορές πιστεύουμε, ότι έχουμε την αποκλειστικότητα του Χριστού. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και ολέθριο λάθος. Ο Χριστός συνδιαλέγεται με έναν ξένο στην εθνικότητα και διαφορετικό στο θρήσκευμα. Και όχι μονάχα συνδιαλέγεται μαζί του, αλλά ικανοποιεί το αίτημα του, επιβραβεύει δημόσια την πίστη του, επιδοκιμάζει την ταπείνωσή του, θεραπεύει τον δούλο του.
Αυτό θα πρέπει η Εκκλησία να το κηρύττει και να το εφαρμόζει. Αλίμονο αν η Εκκλησία λειτουργήσει ομαδοποιώντας τους ανθρώπους, αποκλείοντας κατηγορίες ανθρώπων, οδηγώντας στο περιθώριο και θέτοντας ετικέτες σε άλλους. Ο Χριστός αγαπάει τους πάντες και η Εκκλησία οφείλει να αγαπάει τους πάντες. Ο Χριστός έρχεται για να συναντήσει τον κάθε άνθρωπο και αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας, ειδικότερα σήμερα· να ανοιχτεί, να αποβάλλει κάθε φοβικό σύνδρομο και να συναντήσει τον κάθε άνθρωπο, να τον οδηγήσει στη μετάνοια και να του προσφέρει την αγάπη, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
Το τρίτο σημείο που τόνισε ο Σεβασμιότατος ήταν ότι η σχέση μας με τον Χριστό δεν λειτουργεί μαγικά. Στην σχέση μας με τον Χριστό συναντώνται η δύναμη του Χριστού και η πίστη του ανθρώπου. Όσο απαραίτητη είναι η δύναμη του Χριστού, τόσο αναγκαία είναι και η πίστη του ανθρώπου.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι, σήμερα ο Εκατόνταρχος μας διδάσκει με την ταπείνωσή του. Η Εκκλησία δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν. Ο Χριστός έρχεται και συναντά τον άνθρωπο στην ανάγκη του και όταν διαπιστώσει την ταπείνωση, την πίστη και τη μετάνοιά του, του προσφέρει το θαύμα.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας προσφώνησαν τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Αρχαιομετρίας, κ. Νικόλαος Ζαχαριάς και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού, π. Θεόδωρος Ζήσης, ο οποίος του προσέφερε αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο δύο ευλαβών κατοίκων της Ενορίας και ευχήθηκε για την ανάπαυσή τους.