Η Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια στο Παρίσι, μιλάει στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη για την εξέγερση στα φτωχότερα λαϊκά προάστια της Γαλλίας, μετά την αστυνομική δολοφονία του 17χρονου Ναέλ.
Συνέντευξη στον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε, ενώ τα τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον θάνατο του τρίτου διαδηλωτή από την αρχή της εξέγερσης, ενός 27χρονου στη Μασσαλία, που χτυπήθηκε από βλήμα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο να κόψει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, ενώ απείλησε τις οικογένειες των εξεγερμένων με οικονομικές κυρώσεις.
Τι πυροδότησε την εξελισσόμενη εξέγερση στη Γαλλία και ποια είναι μέχρι τώρα η αντίδραση της κυβέρνησης Μακρόν;
Η αφορμή ήταν η εκτέλεση του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια οδικού ελέγχου ρουτίνας. Η πραγματική αφορμή όμως είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στα υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας όχι μόνο του Παρισιού, οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές προκαταλήψεις, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση, ο θρησκευτικός και πολιτιστικός στιγματισμός, οι κάθε είδους διακρίσεις, η αστυνομική βία που δημιούργησαν ένα κοινωνικό απαρχάιντ, στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης. Η αντίδραση της κυβέρνησης Μακρόν ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομίας για την επιστροφή στην ηρεμία και την τάξη.
Πως ερμηνεύεται το γεγονός πως οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν στα φτωχότερα προάστια της Γαλλίας, όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός έγχρωμου πληθυσμού και μεταναστών;
Επειδή αυτές οι περιοχές είναι το «καζάνι που βράζει» της Γαλλίας. Οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτά τα προάστια είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες της χώρας και οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι απερίγραπτες. Κατά συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο από τα απόνερα των κρίσεων όπως είναι ο υψηλός πληθωρισμός που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από την άλλη αντιμετωπίζονται ως οι παρίες αυτής της κοινωνίας ακόμα και από τα όργανα της τάξης που τους συμπεριφέρονται σύμφωνα με μαρτυρίες σε πολλές περιπτώσεις χωρίς σεβασμό και με προσβλητικό τρόπο.
Ποια είναι ξεχωριστά η στάση των υπολοίπων κομμάτων απέναντι στους διαδηλωτές;
Δεξιά, ακροδεξια ζητούν ενίσχυση της αστυνόμευσης κάτι το οποίο ανακοίνωσε πως θα κάνει ο Μακρόν κι επίσης προτείνεται να κόβονται τα κοινωνικά επιδόματα σε γονείς με παραβατικά παιδιά. Όλα τα κόμματα καταδίκασαν τη βία πλην του Ζαν Λικ Μελανσόν που αρχικά αρνήθηκε να κάνει έκκληση για ηρεμία. Ο Μελανσόν επέρριψε την ευθύνη για τη βία στην αστυνομία και υποστήριξε πως είναι οι φτωχοί που εξεγείρονται.
Υπάρχουν αναφορές για δράση ακροδεξιών ομάδων κατά διαδηλωτών. Σε ποιες περιοχές έχουμε τέτοια περιστατικά και ποιες δυνάμεις του ακροδεξιού χώρου εμπλέκονται;
Σε πολλές περιοχές αναφέρθηκε η εμφάνιση ακροδεξιών ταγμάτων που βγήκαν στους δρόμους με πρόθεση να συγκρουστούν με νεαρούς που συμμετείχαν στην εξέγερση. Κυρίως όμως στις πόλεις Σαμπερί, Ανζέ, Μετς, Μπορντώ. Είναι νεαροί που ανήκουν σε οργανώσεις νεολαίας των ακροδεξιών και νεοφασιστικών κομμάτων της Γαλλίας.
Πρόσφατα, ο Μακρόν δήλωσε πως «η αστάθεια έχει εδραιωθεί στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας», ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει και για άλλες χώρες. Ώστόσο, ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με μια εξέγερση, ενώ πριν λίγους μήνες αντιμετώπισε μαζικές διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Θα ήθελα μια εκτίμηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η κοινωνική νομικοποίησης της κυβέρνησης Μακρόν και αν μπορεί στο άμεσο μέλλον να δούμε και πολιτική απονομιμοποιηση της;
Από τη στιγμή που εκλέχθηκε από το γαλλικό λαό, ουδέν λάθος της κάλπης αναγνωρίζεται κατόπιν εορτής. Άλλωστε όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος σε κάθε κρίση που αντιμετωπίζει, έχει την νομιμοποίηση για να εφαρμόζει και να υιοθετεί αυτά που θέλει, παρά την οργισμένη αντίθεση που εκφράζουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι Γάλλοι. Αν ζουσαμε δεκαπέντε με είκοσι χρόνια πριν, οι Γάλλοι πρόεδροι θα έκαναν πίσω σεβόμενοι την ενδεχόμενη αντίδραση του λαού σε κάποιο σημαντικό ζήτημα. Στις μέρες μας, με ασπίδα τη νομιμοποίηση της κάλπης, χάθηκε ο σεβασμός προς τον κόσμο. Ωστόσο, θέμα απονομιμοποίησης εκτιμώ πως δεν θα δούμε.