Κατηγορίες

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Νεκρός εργάτης που δούλευε εκτεθειμένος στο λιοπύρι

Ο άτυχος εργάτης, αν και καρδιοπαθής, καταγγέλλεται ότι αφέθηκε να δουλέψει μόνος του σε ακραίες συνθήκες ζέστης.

Νέο τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με θύμα έναν εργαζόμενο που άφησε την τελευταία του πνοή δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι, παρά τις απαγορευτικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 902.gr, o εργάτης ανήκε σε ευπαθή ομάδα, καθώς ήταν καρδιοπαθής. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα είχε απαλλαγεί από βαριές εργασίες.

Ωστόσο, η εταιρεία χτες (7/7) , αντί να τον προστατεύσει και να τον αφήσει να σχολάσει στις 3 το μεσημέρι, τον κράτησε υπερωρία και τον έστειλε μέσα σε μια βάρκα μόνο του, απροστάτευτο, κάτω από τον ήλιο να εκτελέσει εργασίες υποστήριξης βαφέων, χωρίς μάλιστα αυτή να είναι η ειδικότητα του. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο εργάτης έμεινε στον τόπο.

Και αυτό παρά το γεγονός πως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε από προχθές, είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να εκτελούνται εργασίες στα Ναυπηγεία, μέσα στον καύσωνα, τις ώρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 37 βαθμούς Κελσίου

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου μετάλλου απέναντι στο νέο «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε εξόρμηση με ανακοίνωση του Συνδικάτου, ενώ παράλληλα έγινε κάλεσμα για την κινητοποίηση – πικετοφορία που πραγματοποιείται σήμερα στις 19.00 στην Ελευσίνα, από το παράρτημα Θριασίου του συνδικάτου κ φορείς της περιοχής, σύμφωνα πάντα με το 902.gr.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου Νίκου Λαρεντζάκη.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία των ναυπηγείων Ελευσίνας για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του συναδέλφου μας Νίκου, ο οποίος εργαζόταν στα ναυπηγεία Ελευσίνας και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μία βάρκα, δουλεύοντας υπερωριακά, παρά το ότι υπήρχε πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες.

Μόλις εχθές το συνδικάτο μας με επιστολή που εστάλη στις επιχειρήσεις του κλάδου, μεταξύ αυτών και στα ναυπηγεία Ελευσίνας, καλούσε τις επιχειρήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τούς κινδύνους του καύσωνα.

Η επιχείρηση των ναυπηγείων Ελευσίνας, όχι μόνο δεν πήρε καμία προφύλαξη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντιθέτως έστειλε για υπερωριακή απασχόληση μετά τις 15:00 εργαζόμενο με χρόνια καρδιακά νοσήματα που συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες. Τον βάλανε μέσα στον καύσωνα, να εργάζεται υπερωριακά μέσα σε μία βάρκα στην θάλασσα, με τον ήλιο από πάνω του, να σπάει την μπογιά που έπεφτε στην θάλασσα.

Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι εργοδότες του κλάδου με τις ευλογίες της κυβέρνησης για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι ζωές μας έχουν αξία όμως. Από το πρωί σήμερα, τα μέλη του Συνδικάτου μας προειδοποιούσαμε για την άνοδο της θερμοκρασίας και την ανάγκη που υπάρχει να σχολάσουμε κανονικά στη βάρδια μας, δίχως υπερωριακή εργασία. Δεν ήταν λίγοι οι χώροι όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της διοίκησης και άλλων μελών του συνδικάτου προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες, λόγω των δύσκολων συνθηκών που υπήρχαν από τη ζέστη και την υγρασία στους χώρους. Αν δεν υπήρχε αυτή η δράση σήμερα μπορεί να θρηνούσαμε κι άλλους συναδέλφους.

Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί ως κανονικότητα την εργασία σε τέτοιες συνθήκες. Κανένας εργαζόμενος να μη δεχτεί σαν κανονικότητα να πεθαίνουμε έτσι στη δουλειά. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του.

Καταγγέλλουμε αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους που είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα ένας συνάδελφος να μη γυρίσει σπίτι στην οικογένεια τού.

Απαιτούμε:

  • Να καλυφθεί πλήρως η οικογένεια του συναδέλφου, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα γιατί αλλιώς θα θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.
  • Άμεση κήρυξη ως υποχρεωτική της ΣΣΕ για της Ναυπηγικές εργασίες σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, και να εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπει.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει υπερωριακά άνω των 36οC, από 38οC και πάνω να σχολάμε νωρίτερα για να αποφεύγουμε τις θερμές ώρες να είμαστε στην εργασία μας.»

Πηγή: www.rosa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *