Κατηγορίες

Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη: Ένας θησαυρός που απαξιώνεται

Μετά και την συνάντηση που είχαμε με τους απογόνους της Βάσω Κατράκη θεωρούμε απαραίτητο να επανέλθουμε και να επανατοποθετηθούμε δημοσίως για τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του Μουσείου στο Αιτωλικό.

Δεν θα μιλήσουμε ούτε για την χαράκτρια, ούτε για την καλλιτεχνική αξία του έργου της. Μιλάει από μόνη της η παγκόσμια αναγνώρισή της και το δέος που αισθάνεται όποιος έρχεται σε επαφή με τα έργα της.

Θα μιλήσουμε όμως ξανά και θα υπερτονίσουμε την σημαντικότητα της ύπαρξης του Μουσείου στην περιοχή μας. Και θα κάνουμε ευθέως το ερώτημα: θέλουμε το Μουσείο στην περιοχή μας; 

Και δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Γιατί αν  η απάντηση είναι “ναι” τότε θα πρέπει να απαντηθεί και το επόμενο ερώτημα: έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη και σωστή λειτουργία του Μουσείου, για την διαφύλαξη των έργων; και εδώ η απάντηση είναι κάθετα “ΟΧΙ”.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διαχρονικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή και βαρύτητα που όφειλαν.

Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα;

Ανεπανόρθωτες φθορές και αλλοιώσεις των εκτιθεμένων έργων και καταστροφή όλων σχεδόν των αποθηκευμένων έργων, σχεδίων, αντικειμένων και ειδών πωλητηρίου.

Αιτία; η παντελής έλλειψη κλιματισμού, που θα εξασφάλιζε σταθερές κλιματικές συνθήκες, βάσει των διεθνών προτύπων, για την ασφαλή έκθεση και αποθήκευση των έργων.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι πρώτιστο θέμα η προστασία του έργου της μεγάλης χαράκτριας. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την συντήρηση των έργων και για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών.

Όμως ένα Μουσείο δεν μπορεί να είναι  απλώς εκθεσιακός χώρος. Πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που να προβάλλει αλλά και να παράγει πολιτισμό.

Η σύνδεση του Μουσείου με τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, τους καλλιτέχνες, άλλα Μουσεία και αντίστοιχους φορείς άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών όπως η Unesco θα έδιναν ζωή στο Μουσείο και θα βοηθούσαν στην περαιτέρω ανάδειξη και έγκυρη προβολή του έργου της Β.Κατράκη.

Το Μουσείο θα μπορούσε να γίνει κέντρο αναφοράς καλλιτεχνών για μελέτη, έρευνα και δημιουργία με αντικείμενο τις χαρακτικές τέχνες.

Παράλληλα όμως, θα έδινε και την σημαντική ευκαιρία να έρθει σε επαφή η νεολαία της περιοχής και όχι μόνο, με την τέχνη και τον πολιτισμό. Όλοι ξέρουμε ότι η πολιτιστική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι ελλιπής ως ανύπαρκτη.

Είναι χρέος της νέας Δημοτικής Αρχής να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Ενέργειες επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακές φανφάρες. Και ας αρχίσει από το πιο απλό, την συχνή σύγκλειση του ΔΣ του ΝΠΔΔ.

Ας συμπεριφερθούμε στην Βάσω Κατράκη και στο έργο της με τον σεβασμό και την αναγνώριση που της αρμόζει και ας αποδώσουμε στην πόλη ένα Μουσείο-κόσμημα, που θα τιμά την πολιτιστική ιστορία της περιοχής και θα προάγει τον πολιτισμό.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΒΑΝΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *