Κατηγορίες

Η Μαρία Γκασούκα στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου και μας λέει γιατί…

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Στην κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα και τη δημοκρατική παράταξη της χώρας ευρύτερα, εκλογική αναμέτρηση για τον Πρόεδρο του κόμματος που ακολουθώ, με συνέπεια ελπίζω, περισσότερο από τριάντα χρόνια τώρα, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την απόφασή μου:

Γιατί με την Έφη  Αχτσιόγλου

Γιατί πρόκειται για σημαντική νεαρή γυναίκα, η οποία διακρίνεται για την εξαιρετική πολιτική της συγκρότηση, την ακάματη εργατικότητά της,  τη σοβαρότητα που διέπει την αντίληψή της για το τι είναι αριστερά, ποιο είναι το διακύβευμά της σήμερα. Γιατί είναι σε θέση σε να εγγυηθεί την ενότητα  Αριστεράς και ευρύτερα του δημοκρατικού χώρου. Γιατί  μας πείθει πως μπορούμε και πρέπει  να κυβερνήσουμε πολύ καλύτερα από τους επιτελικούς και άριστους του Μητσοτάκη, έχοντας στο  κέντρο του ενδιαφέροντός μας τις πολλές και τους πολλούς. Γατί αντιτίθεται με το πολιτικό της σχέδιο στην κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Γιατί διαθέτει κομματική συνείδηση βαθιά δημοκρατική και επιδιώκει την ανασύνθεση της αριστερής και κοινωνικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, έναν ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ,  σπίτι όλων μας, στο οποίο έχει θέση κάθε άποψη. Γιατί εξασφαλίζει συντροφική πορεία  για την επόμενη ημέρα, με την ανάπτυξη προοδευτικής, πλειοψηφικής δυναμικής. Γιατί δεν εμφανίζεται σωτηριολογικά, δεν επικαλείται την καταγωγή της, δεν κάνει επίδειξη πλούτου και δίνει τη μάχη εντελώς άνισα απέναντι σε έναν αντίπαλο με συντριπτικά υπέρ του υλικά μέσα και μέσα προβολής και δημοσιότητας. Γιατί δεν μένει στο χτες και χαρακτηρίζεται για την πολιτική, ιδεολογική, τεχνοκρατική και επιστημονική της επάρκεια. Γιατί προσδοκώ και ελπίζω να τη δω σύντομα πρωθυπουργό της χώρας, πλήρως ικανή καθώς είναι να ανταποκριθεί στο υψηλό αυτό καθήκον. Γιατί έχει συνείδηση του φύλου και στον λόγο της γίνεται συχνά αναφορά στα έμφυλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να αναδείξει πολλαπλά. Γιατί, τέλος, η εκλογή της θα μας βγάλει από μια επικίνδυνη περιπέτεια εκφυλισμού της Αριστεράς, που μπορεί να προδιαγράφει και το τέλος της

Γιατί όχι με τον Στέφανο Κασσελάκη

Γιατί δεν τον γνωρίζω και από όσο τον παρακολουθώ και ο ίδιος δε γνωρίζει τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι το πρόγραμμά του, το καταστατικό του, ποια είναι η σύνθεση των μελών του, ποια είναι η σχέση του με την ιστορία της Αριστεράς, τους αγώνες και τις θυσίες της. Γιατί πίσω από τη φωτεινή και όμορφη «κατασκευασμένη» εικόνα του  διακρίνω πολιτικό και ιδεολογικό κενό. Γιατί κατανοώ απολύτως, όπως και αναγνωρίζω άλλωστε, εκείνους κυρίως, αλλά ίσως και εκείνες, που βρίσκονται πίσω από αυτή την απόλυτα γκροτέσκα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα μας και  ευρύτερα στην Αριστερά, μεταξύ των οποίων τον κατ΄εξοχήν φορέα μάτσο αντιλήψεων, που εμφανίζονται ξαφνικά ως δήθεν απαλλαγμένοι/ες από τον σεξισμό και την ομοφοβία τους. Γιατί με ενοχλεί αφάνταστα ή εργαλειοποίηση της σεξουαλικής του ταυτότητας, γεγονός που έχει προκαλέσει τον θυμό σημαντικών ανθρώπων της gay  κοινότητας, θέτοντάς την στο κέντρο της πολιτικής του ατζέντας, την οποία προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει με κινήσεις σπασμωδικές,  χωρίς ακόμα να έχει διαβάσει το πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος. Γιατί θεωρώ αδιανόητο ένας πολιτικός με τη συγκεκριμένη ταυτότητα να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της έμφυλης βίας και το πλήθος των γυναικοκτονιών και να μην έχει κάνει την παραμικρή σχετική αναφορά. Γιατί  με έχει εξοργίσει  η εργαλειοποίηση της Μακρονήσου και των όσων συμβολίζει, όχι γιατί προέρχομαι από μια οικογένεια που πότισε με το αίμα της το νησί, όπως και τις φυλακές της Κεφαλονιάς, τη Γυάρο και το Λακί. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια ιδιοκτησιακή προσέγγιση, καθώς η Μακρόνησος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς πολιτισμού, αγώνων, βασάνων και θυσιών. Πρόκειται για την απαίτησή μου όποιος ή όποια την προσεγγίζει να το κάνει με τη σεμνότητα και την ταπεινότητα που ο χώρος επιβάλλει και όχι μέσω νοικιασμένων κότερων, και με συνοδεία σκηνοθετών, φωτογράφων, δημοσιογράφων κ.λπ.

Κατά συνέπεια,  συνειδητά, με πλήρη πολιτική, αριστερή και φεμινιστική συνείδηση, δεν υποστηρίζω τον κ. Κασσελάκη, γιατί τον θεωρώ ακατάλληλο, στην άγνοια κινδύνου που τον διακρίνει,  να αναλάβει την προεδρία  του ΣΥΡΙΖΑ  σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Θεωρώ ότι η περίπτωσή του ανταποκρίνεται πλήρως στην περιγραφή των σπουδαίων φεμινιστριών θεωρητικών Griffin και Braidotti (2002) για τα «φωτεινά αγόρια», εκείνα δηλαδή τα προνομιούχα γκέι αγόρια της αστικής/μεγαλοαστικής τάξης, τα οποία το σύστημα προωθεί σε σημαντικές θέσεις λήψης αποφάσεων, προκειμένου να εξοβελίσει και να καταδικάσει σε αορατότητα  γυναίκες επικίνδυνες, λόγω των δυνατοτήτων τους, για αυτό το σύστημα είτε στα πανεπιστήμια, είτε στην πολιτική, είτε σε άλλους φορείς με ιδιαίτερο κύρος. Ωστόσο, είναι προφανές πως δεν θα πάψω να βρίσκομαι δίπλα του και να καταδικάζω  κάθε ομοφοβική επίθεση που δέχεται, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Γκασούκα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *