Κατηγορίες

Επιστολική ψήφος /Για ποιους ενδέχεται να υπάρχει κόστος – Τι είπε ο Μαρινάκης

Το ΥΠΕΣ «θα προσπαθήσει (σ.σ. η επιστολική ψήφος) να είναι αν όχι ατελώς με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους κατοίκους του εξωτερικού»

Παράθυρο μετακύλισης του κόστους για συμμετοχή στις ευρωεκλογές μέσω της επιστολικής ψήφουστους κατοίκους του Εξωτερικούάφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης.

«Σίγουρα θα είναι ατελώς για τους κατοίκους εντός συνόρων» τόνισε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος του τέλους αποστολής της επιστολικής ψήφου και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών «θα προσπαθήσει όπως είπε χθες ο κ. Λιβάνιος στην συνέντευξή Τύπου, να είναι αν όχι ατελώς με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους κατοίκους του εξωτερικού».

Απαντώντας για το συνολικό κόστοςγια την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, αναμένεται να γίνει πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον ίδιο, και προσέθεσε:

«Ως προς το κόστος για το εξωτερικό θα υπάρχει επιβάρυνση για την επιστολική ψήφο και τα ταχυδρομικά και τα λοιπά έξοδα, αλλά υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση γιατί δεν θα στηθούν κάλπες σε όλο τον κόσμο και αντιλαμβάνεστε πόσο δαπανηρό είναι αυτό».

Ο ίδιος εξήγησε ότι καθώς «μιλάμε για κάλπες σε όλο τον κόσμο» αυτό σημαίνει έξοδα για τους αντιπροσώπους και τις εφορευτικέςεπιτροπές, κάνοντας λόγο για «εξοικονόμηση όλων των logistics και των έγχαρτων που χρειάζονται για την εκλογική διαδικασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με την επιστολική ψήφο στην κατεύθυνση του περιορισμού της αποχής ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αντιμετώπισε «με ενδιαφέρον» την καθιέρωση της, με την τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτα Πούλου να ξεκαθαρίζει ότι απαιτούνται απαντήσεις «για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Η ίδια δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε απορρίψει «χωρίς κανέναν διάλογο» την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εποχικά εργαζομένων στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προέβλεπε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και όχι επιστολική ψήφο για τους εποχιακά εργαζομένους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *