Κατηγορίες

Κυβερνητική τροπολογία δίνει ασυλία στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ από αστική ευθύνη για συναλλαγές του Ταμείου

Την απαλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ από κάθε αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις συναλλαγές του Ταμείου, προτείνει κυβερνητική τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»

Η τροπολογία που υπογράφεται από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Κώστα Σκρέκα, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Φλωρίδη προβλέπει επίσης πως οι συναλλαγές δεν θα υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει «ως προς τις συναλλαγές των παρ. 11 και 12, που λαμβάνουν χώρα σε Ρυθμιζόμενη Αγορά του ν. 4514/2018, εφαρμόζεται η Περ. (γ) της Παρ. Ι του άρθρου 325 του ν. 4700/2020 (Α 127), περί εξαιρέσεων από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι συναφείς αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, θεωρούνται σύμφωνες με τους σκοπούς του Ταμείου, όπως αυτοί ορίζονται στην Περ. α της παρ. 1 του άρθρου Ι και με τους κανόνες χρηστής διαχείρισης της περιουσίας του. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις ανωτέρω συναλλαγές, παρά μόνο για βαρεία αμέλεια και δόλο. Η διάταξη αυτή δεν απαλλάσσει τους ανωτέρω από τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν απαλλάσσονται από τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου. Και φυσικά, για να ισχύσει η απαλλαγή από την αστική ευθύνη, πρέπει οι πράξεις τους να λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και να θεωρούνται σύμφωνες με τους σκοπούς του Ταμείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *