Κατηγορίες

Βάνα Πατρινού: “Μουσείο Χαρακτικής Βάσω Κατράκη: Χρέος και αναγκαιότητα η ύπαρξή του”

Απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για μη διατήρηση του Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη ως ΝΠΔΔ, όπως αιτήθηκε και με εισηγητική έκθεση ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου.

Απαράδεκτη απόφαση που γεννάει και εύλογα ερωτηματικά.

-Ποιό το σκεπτικό της απόφασης;

-Δεν αναγνωρίζεται το κύρος και η προσφορά στην Τέχνη της παγκοσμίως αναγνωρισμένης χαράκτριας;

-Δεν είναι αρεστό το ιδεολογικό περιεχόμενο των έργων της;

-H διατήρηση, ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η προαγωγή του πολιτισμού δεν αποτελεί προτεραιότητα;

-Η επιχορήγηση πολιτιστικών δράσεων και οργανισμών  δεν επιλέγονται, όταν τεράστια ποσά χορηγούνται για την υποστήριξη της βαρβαρότητας των πολέμων;

-Το Αιτωλικό είναι μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη και δεν έχει να προσφέρει πολλά στον επιχειρησιακό χάρτη του marketing της κυβέρνησης;

Το Μουσείο αντιμετωπίζει ήδη πάρα πολλά προβλήματα και ως προς την συντήρηση των έργων και ως προς την λειτουργία του. Έχουμε ήδη με προγενέστερες ανακοινώσεις μας αναφερθεί εκτενώς σε αυτά. Με δεδομένη και την “απαξιωτική” στάση σε γενικές γραμμές του Δήμου μέχρι τώρα, η απόφαση αυτή έρχεται σαν “ταφόπλακα” σε κάθε προσπάθεια διατήρησης, αναβάθμισης και περαιτέρω ανάπτυξής του.

Η Βάσω Κατράκη αυτοπροσδιοριζόταν ως “στρατευμένη με τον άνθρωπο”. Χρησιμοποιώντας τα λόγια της μεγάλης καλλιτέχνιδας: “Η τέχνη δεν είναι παιχνίδι για αργόσχολους. Είναι αστραπή, είναι πόνος, είναι γέννα”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, μόνιμα στρατευμένη με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καλεί κάθε δημότη και δημότισσα, που εκτιμά την προσφορά του έργου της Β.Κατράκη σε συναγερμό και κινητοποίηση.

Στόχος μας  να σωθεί το έργο της χαράκτριας και να αξιοποιηθεί η τεράστια καλλιτεχνική και πολιτιστική του αξία.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *