Κατηγορίες

Κασσελάκης: Οι 11 άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για «δίκαιη» ψηφιακή μετάβαση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ψηφιακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά. Ανθρωποκεντρικά προς όφελος της κοινωνίας, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της εργασίας των ανθρώπων, των συμπολιτών μας. Το στοίχημα λοιπόν είναι από τη μία να καρπωθούμε της ευρείας κλίμακας πρόοδο που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και από την άλλη η χρήση τους να γίνει με τρόπο ελεγχόμενο και ασφαλή, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία του στο Digital Economy Forum 2023: «Shaping Greece’s Digital Future» του ΣΕΠΕ.

Αναλυτικά οι 11 του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για «δίκαιη» ψηφιακή μετάβαση:

«1) Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης για τον συντονισμό, τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και του κώδικα δεοντολογίας για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

2) Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τομέα Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που θα συνεργάζεται στενά με τους επαγγελματίες του κλάδου και όλα τα πανεπιστήμια.

3) Ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες και τις συναλλαγές, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν με κίνητρα και οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις που θα παρέχονται κεντρικά. Ανοιχτή πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα τα οποία είναι αναγκαία στην εκμάθηση των ψηφιακών συστημάτων.

4) Συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και υγιής ανταγωνισμός. Η χώρα οφείλει να έχει σχέδιο ώστε να μην καταναλώνει μόνο έτοιμες ψηφιακές λύσεις που αγοράζονται απ’ έξω και αυξάνουν το έλλειμμα, αλλά πρέπει να στηρίξει συγχρόνως την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, ψηφιακών λύσεων, υπηρεσιών. Κατασκευή στην Ελλάδα εξοπλισμού υψηλής υπολογιστικής ισχύος, κατασκευή στην Ελλάδα τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

5) Δημιουργία Κέντρων Αριστείας εντός των πανεπιστημίων, όπου θα αναπτύσσονται καινοτόμες προτάσεις τεχνητής νοημοσύνης που ανταποκρίνονται συγχρόνως στις εμπορικές ανάγκες της βιομηχανίας εντός Ελλάδος αλλά και διεθνώς.

6) Ψηφιακές δεξιότητες για όλες, όλους, πρόσβαση στο διαδίκτυο και εξοπλισμός ώστε να περιορίσουμε τον ψηφιακό αποκλεισμό και να περιορίσουμε τη δημιουργία νέων ανισοτήτων. Στη νέα εποχή δεν πρέπει να μεταβούμε όλοι μαζί και να αφήσουμε πολλούς συμπολίτες μας πίσω. Η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού αλλά και στην επιμόρφωση εργαζομένων, που στο εγγύς μέλλον κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Είναι απαραίτητη, πρέπει να γίνει άμεσα.

Και επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, τους απόμαχους της ζωής, που είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, γύρω στο 22%. Γνωρίζετε ότι μόλις το 2% των ατόμων άνω των 65 ετών έχει ψηφιακές δεξιότητες άνω του μέσου όρου; Μόνο 2%. Ενώ το 78% εξ αυτών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή. Πώς αυτοί θα παραμείνουν ενεργοί στη νέα εποχή, να μάθουν να κάνουν τις ψηφιακές συναλλαγές τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και έργα με αυτή τη στόχευση; Πώς; Δεν πρέπει να τους αφήσουμε πίσω.

7) Εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων. Kαι η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο data mining και κακόβουλων επιθέσεων, που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό.

8) Κυβερνοασφάλεια παντού. Νέα αρχιτεκτονική, νέα εργαλεία για το κράτος, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, με στόχο την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, δεδομένων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Κρίσιμων Υποδομών, όπως είναι αναγκαία και η δημιουργία Τοπικών Μονάδων τέτοιου χαρακτήρα σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου, που είναι οι Τράπεζες Δεδομένων.

9) Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να προσλάβει με ανταγωνιστικούς μισθούς και συνθήκες καλής εργασίας, εργαζομένους στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών και από το εξωτερικό, να αναστραφεί το brain drain.

Πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι επιστήμονες που απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αιμοδοτούμε άλλες χώρες με καταρτισμένο προσωπικό και εμείς να χάνουμε ως κοινωνία τα νέα παιδιά, αλλά να χάνουν και οι επιχειρήσεις εδώ του κλάδου, που δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο δυναμικό για την ανάπτυξή τους.

10) Απορρόφηση των κονδυλίων για τη Ψηφιακή Μετάβαση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, καλοσχεδιασμένα έργα που βγαίνουν στην ώρα τους και ολοκληρώνονται στην ώρα τους, ώστε η αγορά να μπορεί να συμμετέχει χωρίς αποκλεισμούς και με καθαρό διάδρομο, ώστε να πραγματοποιούν τον προγραμματισμό τους. Αυτό απαιτεί μια καλή θεσμική διαβούλευση μεταξύ πολιτείας και της αγοράς, με σαφείς ρόλους, με σαφή όρια, ώστε να πετύχουμε την ψηφιακή σύγκλιση με την Ευρώπη.

11) Ψηφιακές Υποδομές στην ευρυζωνικότητα, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες internet, να έχουν σύγχρονο εξοπλισμό στις δημόσιες δομές και στα πανεπιστήμια, ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να τρέξουν την Ψηφιακή Μετάβαση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *