Κατηγορίες

Ο Ιερός Ναός των «Αγίων Θεοδώρων» στην Κατοχή Οινιαδών

Στο ψηλότερο σημείο της συνοικίας «Αλωνάκι», στις βορειοδυτικές απολήξεις του παλαιού οικιστικού συγκροτήματος της Κατοχής, βρίσκεται ο Ιερός Ναός των «Αγίων Θεοδώρων» ή γνωστός επίσης ως «Αφέντης ο Αή Θόδωρος» από τους παλαιότερους.

Πρόκειται για κτίσμα του 1783 που μετασκευάστηκε το 1969 και έως και το 1912 περιβάλλονταν από νεκροταφείο με οχυρή μάντρα με πολεμίστρες και πετρόκτιστη πύλη.

Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ναού είναι το λεπτομερές χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με τα ιδιαίτερα μοτίβα που απεικονίζουν θρησκευτικές μορφές, δράκους, περιστέρια, τον παντεπόπτη οφθαλμό, ανθούς και άλλα σύμβολα και πιθανώς καλλιτέχνησαν ηπειρώτες μάστορες.

Η Παράδοση λέγει ότι τα δύσκολα χρόνια της Χολέρας, η (προσωποποιημένη) ασθένεια κάθισε στην απέναντι όχθη του Αχελώου και φώναξε προς τον Αή Δημήτρη τον Πολιούχο της Κατοχής αν της επιτρέπει «να περάσει και να πάρει μερικά κορμιά» και ο Αή Δημήτρης φώναξε τους Αγίους Θεοδώρους ή κατ’ άλλους τον Άγιο Θεόδωρο να προστατέψουν μαζί την κώμη και να διώξουν την Χολέρα από εδώ. Η θαυματουργή αυτή επέμβαση των αγίων σύμφωνα με την τοπική παράδοση είχε ως αποτέλεσμα να μην πεθάνει κάποιος ντόπιος από την φοβερή αυτή ασθένεια που μάστιζε τον κόσμο εκείνη την εποχή.

Πηγη/ Οινιαδών Ανάπτυξις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *