Κατηγορίες

Ανοικτή Επιστολή των Δικαστικών Υπαλλήλων προς τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ. Ε.

Ανοικτή Επιστολή των Δικαστικών Υπαλλήλων προς τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ. Ε.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, 

Με βάση τα δημοσιεύματα σχετικά με την διαμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη και συγκεκριμένα για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που μας αφορά άμεσα σας θέτουμε τα εξής ερωτήματα υπ’ όψιν προκειμένου να τεθούν  προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κατά την αυριανή σας συνάντηση.

  1. Σημαντικό θέμα που τίθεται είναι, εφόσον δημιουργείται κεντρικό Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο, πιθανό είναι ότι θα υπάρχει μία Διεύθυνση Γραμματείας με έδρα το Αγρίνιο.

Οι υπάλληλοι των περιφερειακών Πρωτοδικείων Μεσολογγίου και Ναυπάκτου θα ανήκουν στη διεύθυνση του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας; Άρα θα είναι στην ευχέρεια του Διευθυντή του κεντρικού Πρωτοδικείου να προτείνει τυχόν διάθεσή αυτών όπου προκύπτει ανάγκη (ανεξαρτήτως πόλης) ; Αυτή η αδιευκρίνιστη λεπτομέρεια θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις των υπαλλήλων και διαταράσσει την υπηρεσιακή κατάσταση αυτών, δηλαδή υπάρχει πιθανότητα ο διευθύνων να ορίζει υπάλληλο από το Μεσολόγγι ή από τη Ναύπακτο σε υπηρεσία του Αγρινίου ή και το αντίστροφο.

  1. Δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι όσον αφορά στην λειτουργία των Γραμματειών των δικαστηρίων. Εφόσον δημιουργηθεί κεντρικό Πρωτοδικείο στην έδρα του Νομού και τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία (Μεσολογγίου, Ναυπάκτου) θα λειτουργούν ως περιφερειακά του, με ποιο τρόπο θα γίνεται ΕΝΙΑΙΑ η τήρηση των βιβλίων (κατάθεσης δικογράφων, ενδίκων μέσων κλπ); Είναι δυνατόν να υπάρχει κεντρικό Πρωτοδικείο και να τηρούνται διαφορετικά βιβλία (με διαφορετική αρίθμηση κτλ) στα περιφερειακά Πρωτοδικεία;
  2. Όσον αφορά στην αρμοδιότητα των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ενώ λειτουργούσαν δύο ανεξάρτητα Πρωτοδικεία (Αγρινίου, Μεσολογγίου) με την ενδεχόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, πλέον όλα τα κακουργήματα που διαπράχθηκαν στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να εκδικάζονται από το ΜΟΔ του κατά πολύ μικρότερου σε δύναμη Πρωτοδικείου Λευκάδας.
  3. Με την ενδεχόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, αποδυναμώνεται το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με πιθανή η προοπτική κατάργησής του στο επόμενο στάδιο αλλαγών στο Δικαστικό χάρτη.
  4. Όσον αφορά στην Ποινική δίκη δεν γίνεται καμία αναφορά για τη λειτουργία της. Συγκεκριμένα εφόσον ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας θα έχει πλέον ένα Πρωτοδικείο, λογικά όλα τα ποινικά αδικήματα καθ’ ύλη και κατά τόπο μπορούν εν δυνάμει να εκδικαστούν σε οποιοδήποτε Πρωτοδικείο (Κεντρικό ή Περιφερειακό). Γίνεται αντιληπτό ότι δεν προβλέπεται καμία οριοθέτηση σχετικά με την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεως.
  5. Όσον αφορά στα Ανακριτικά Γραφεία. Δεν προβλέπεται αν στα περιφερειακά Πρωτοδικεία θα λειτουργούν ανακριτικά Γραφεία. Και ενώ στο Μεσολόγγι λειτουργεί Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, και υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στο υπό λειτουργία Περιφερειακό Πρωτοδικείο Ναυπάκτου που δεν υπάρχει αυτοτελείς Εισαγγελία, πώς θα μπορεί να λειτουργεί ή όχι Ανακριτικό Γραφείο;

Η μόνη εφικτή αλλαγή που μπορεί να πραγματοποιηθεί και εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοσθεί το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΣΔΥΠΠ)  στα Δικαστήρια της Χώρας, είναι η κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων και Πταισματοδικείων της Χώρας και την ενσωμάτωσή τους στα κατά τόπους Πρωτοδικεία. Με την παραπάνω ενέργεια θα επιτευχθεί ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, τόσο από δύναμη Δικαστικών Λειτουργών όσο και Δικαστικών υπαλλήλων. Επίσης με την παραπάνω εφαρμογή, η ένταξη και η λειτουργεία των νέων πολυδύναμων υπηρεσιών θα είναι πιο ομαλή και εφικτή, σε σχέση με την κατάργηση Πρωτοδικείων.

Τέλος  εφόσον ο σκοπός του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση υπηρεσιών και η δημιουργία ενός νέου ευέλικτου μοντέλου Δικαστικών Υπηρεσιών, είναι αντιφατικό να καταργούνται ήδη υπάρχοντα Πρωτοδικεία και παράλληλα να δημιουργούνται περισσότερα Περιφερειακά  Πρωτοδικεία.     

Θεωρούμε αδιανόητο σε κάθε περίπτωση, να γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή λειτουργίας Δικαστικών Υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως να έχει προβλεφθεί ό τρόπος λειτουργίας αυτών με τις οποιεσδήποτε επικείμενες αλλαγές.

Τέλος όσον αφορά το  Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, Σας τονίζουμε ότι εκτός του ότι βρίσκεται στην Έδρα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτέλεσε και το εφαλτήριο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθόσον ήταν από τα πρώτα Δικαστήρια που συστάθηκαν το έτος 1834 επί δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους. 

Για το Δ.Σ

   Η Προέδρος                                                            Ο Γραμματέας 

Ιωάννα Σταματοπούλου    
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *