Κατηγορίες

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ : Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας -Τι περιλαμβάνει η πρόταση που εξετάζεται

Μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις προδιαγράφονται από τις πρώτες ημέρες του 2024 μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κορωνίδα, το φλέγον θέμα της ακρίβειας. Την ίδια ώρα, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την άρση των διακρίσεων στο Οικογενειακό Δίκαιο λόγω φύλου και την πλήρη ισότητα στον γάμο έδωσε στην Κουμουνδούρου πολιτικό αβαντάζ έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέστησε σαφές πως η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται χωρίς αστερίσκους με την πλευρά της προόδου. Ειδικότερα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως με την προωθητική πρόταση που κατέθεσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να παίζει καθυστερήσεις. Παράλληλα, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε πως οι δρόμοι του κόμματός του και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι «δρόμοι παράλληλοι», αλλά απολύτως ανταγωνιστικοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου συμπίπτουν με μια κρίσιμη πολιτική περίοδο. Γι’ αυτόν τον λόγο, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, η Κουμουνδούρου προσβλέπει μέσα από τις εσωκομματικές διεργασίες, τα περιφερειακά συνέδρια, τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις και την καμπάνια κατά της ακρίβειας σε ένα άλμα προς τα εμπρός, θέτοντας τις κομματικές δυνάμεις σε θέσεις «μάχης».

Ολιστικό σχέδιο

Δύο φορές συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή των 30 και πλέον επίλεκτων στελεχών, όπως τα χαρακτήρισε ο Στέφανος Κασσελάκης, που επεξεργάζονται την καμπάνια και το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως απαιτούνται συνδυαστικές πολιτικές που βασίζονται στις κρατικές παρεμβάσεις και στους αυστηρούς ελέγχους στην αγορά με στόχο την ολική αναθεώρηση της ερμηνείας του φαινομένου της ακρίβειας, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Η ενίσχυση του εισοδήματος, οι νέες πολιτικές για τα ζητήματα φορολογίας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται η Κουμουνδούρου είναι:

* Η επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης χονδρικής και λιανικής σε 66 κατηγορίες βασικών αγαθών με πρόβλεψη, μάλιστα, για μηδενισμό του ΦΠΑ. Όσον αφορά τις 66 κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με πληροφορίες το εξεταζόμενο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους στη χονδρική και στη λιανική. Εξετάζεται η κάλυψη των πιθανών απωλειών των επιχειρήσεων από το κράτος μέσω καταβολής του ισοδύναμου της απώλειας (μείωση φορολογίας, άμεση επιδότηση μεταφορικού κόστους κ.ά.).

* Συζητούνται η προώθηση διμερών προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, αλλά και ο καθορισμός του περιθωρίου κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, σε πρώτο πλάνο παραμένουν η φορολόγηση των υπερκερδών σε παραγωγή και προμήθεια ρεύματος και η προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

* Διαμορφώνεται μία πρόταση συνολικής ρύθμισης του χρέους των ιδιωτών προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη την αναλογική κρατική παρέμβαση ενίσχυσης του ενοικιαστή στέγης.

* Στο ίδιο μήκος κύματος, ενδεχομένως να προβλεφθεί η πλήρης φορολογική απαλλαγή από τα έσοδα ενοικίων για τη μίσθωση διαμερισμάτων και κατοικιών που παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Ουσιαστικές προτάσεις αναμένεται να διατυπωθούν για τη δραστική μείωση του καλλιεργητικού και του κτηνοτροφικού κόστους, όπως διακρατικές συμβάσεις προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών και η θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης αγροεφοδίων από τους πολυεθνικούς και τους εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές.

* Στα μέτρα στήριξης των αγροτών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραμένει αμετακίνητος από τη θέση κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως και σε άλλους τομείς.

* Συζητούνται, επίσης, η αλλαγή του σημερινού πλαισίου υπολογισμού των προστίμων για αισχροκέρδεια ως ποσοστού επί του τζίρου της τιμωρούμενης επιχείρησης, καθώς και η δημιουργία «μαύρης λίστας» για όσους αισχροκερδούν ή λειτουργούν καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η καμπάνια κατά της ακρίβειας θα αποτελείται από τρία διαφορετικά στάδια: συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των θέσεων, συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών των 66 βασικών αγαθών, διαδικτυακή καμπάνια προβολής των προτάσεων. Παράλληλα, με την έναρξη της καμπάνιας έχει προταθεί η κατάθεση πολυνομοσχεδίου που θα αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Συνέδριο ανασυγκρότησης

Με γνώμονα το τρίπτυχο «συσπείρωση, ανανέωση, ανασυγκρότηση» αναμένεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον δρόμο προς το 4ο Συνέδριο. Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου και από τη Δευτέρα οι Οργανώσεις Μελών (Ο.Μ.) μπαίνουν και επισήμως σε τροχιά Συνεδρίου και θα κληθούν να συζητήσουν επί του κειμένου Θέσεων. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι ένα Συνέδριο εξωστρέφειας που θα θέσει τις βάσεις για την επαναφορά του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά, δημιουργώντας νέους δεσμούς με την κοινωνία.

Με στόχο την επικαιροποίηση των προγραμματικών της κατευθύνσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Την ίδια ώρα, μέσα από το 4ο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιμείνει στη δέσμευσή του για τον μετασχηματισμό του «σε ένα πραγματικά ανοιχτό, μαζικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, οικολογικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που εκφράζει την προοδευτική παράταξη και δίνει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του προσυνεδριακού διαλόγου, οι συνεδριάσεις των Οργανώσεων Μελών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ οι λίστες μελών θα κλείσουν στις αρχές του ίδιου μήνα. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την εκλογή συνέδρων θα πραγματοποιηθούν εκλογές ανάδειξης νέων συντονιστικών στις Ο.Μ. και νέων Νομαρχιακών Επιτροπών.

avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *