Κατηγορίες

Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο -Όλγα Δασκαλή

Αγαπητοί συμπολίτες,Ακολουθούν οι ερωτήσεις μας και οι τοποθετήσεις μας για το δημοτικό συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου 2024. 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΟι ερωτήσεις που θέσαμε στην δημοτική αρχή ήταν οι εξής:
1. Σε ανάρτηση σας σε προσωπικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κ. Δήμαρχε, αναφερθήκατε στην κατάσταση που βρήκατε την πρώτη εβδομάδα στον Δήμο. Κάνατε αναφορά σε μη πληρωμένα ρεύματα και πολλές άλλες καταστάσεις (ανύπαρκτο ηλεκτρολογικό υλικό, καύσιμα, προσλήψεις άφαντων εργαζομένων, οφειλές σχολείων, οφειλές σε ΕΦΚΑ). Κύριε Δήμαρχε, τα περισσότερα από τα όσα αναφέρατε αποτελούν παραβάσεις καθήκοντος. Θα προχωρήσετε σε μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία για τις πράξεις αυτές ή θα μείνετε μόνο στις δημοσιεύσεις;
2. Στο κτίριο του ιδρύματος Κυριαζή (πρώην 2ο Γυμνάσιο) παρατηρήθηκε δραστηριότητα τις προηγούμενες μέρες. Ο χώρος άνοιξε και βρέθηκε εκεί επιχειρηματίας ανακύκλωσης παίρνοντας σώματα – σίδερα – καλοριφέρ. Ποιος έχει τα κλειδιά του κτιρίου, ποιος άνοιξε, υπάρχει κάποια σύμβαση για ανακύκλωση τέτοιων αντικειμένων;
3. Κτηματολόγιο: Από το τέλος του 2018 έχει ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης στην περιοχή μας. Ο Δήμος μας έχει κάποια ακίνητα ως περιουσία του, για τα οποία εκκρεμούν δηλώσεις ιδιοκτησίας. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, διότι στις 12/3/2024 λήγει η προθεσμία, περνάμε στις αρχικές εγγραφές και θα είναι μεγάλο το κόστος που θα επωμιστούμε ως Δήμος και κατ’ επέκταση ως δημότες. Ποιο είναι το πλάνο σας και πως προτίθεστε να προχωρήσετε; 
4. Ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει τον Δήμο μας είναι αυτό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σε περιοχή των Οινιαδών, συγκεκριμένα στο Νεοχώρι πίσω και γύρω από το νεκροταφείο, παρατηρήθηκε αγέλη με 25-30 αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τόσο τον κόσμο που κάνει μια βόλτα αναψυχής όσο και τους ανθρώπους με οχήματα που κινούνται στην περιοχή. Πώς προτίθεστε να το λύσετε; 
Οι απαντήσεις που λάβαμε στις ερωτήσεις:
— Για τις παραβάσεις καθήκοντος εκφράστηκε γενικόλογη πιθανότητα παραπομπής υποθέσεων στην Εισαγγελία. Περιμένουμε να δούμε αν όντως η νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές το επόμενο διάστημα ή θα μείνει στις δημοσιεύσεις. 
— Για το κτίριο Κυριαζή ενημερωθήκαμε ότι χρησιμοποιείται ως αποθήκη με πολλά σπασμένα παράθυρα. Δεν πήραμε ξεκάθαρη απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αν υπάρχει σύμβαση με επαγγελματία ανακύκλωσης για την απομάκρυνση σωμάτων καλοριφέρ από το κτίριο του ιδρύματος Κυριαζή, παρά μόνο ότι όντως απομακρύνθηκαν δύο καλοριφέρ. Επίσης μάθαμε από τον κύριο Δήμαρχο ότι η σύμβαση που υπήρχε για την ανακύκλωση στο Δήμο μας εξετάζεται εκ νέου.– Για το Κτηματολόγιο ακόμα δεν υπάρχει μέριμνα για το πως μέσα σε λιγότερο από τρείς μήνες θα μπορέσει ο Δήμος μας να είναι εμπρόθεσμος, παρά μόνο απόδοση ευθυνών στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τοποθετήθηκε υπάλληλος στο αρμόδιο τμήμα για την περιουσία και ότι θα υπάρξει συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη μηχανικό. Έχοντας κάνει εκτενή έρευνα και προετοιμασία για το συγκεκριμένο ζήτημα, ως συνδυασμός, και γνωρίζοντας την διαδικασία κατοχύρωσης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα θέλαμε να τονίσουμε πως είναι εφικτό να υλοποιηθεί η διαδικασία ακόμη και σε αυτό το προδιαγεγραμμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 12/03/2024. Για να υλοποιηθεί ορθά η διαδικασία χρειάζεται να υπάρξει τουλάχιστον ένας νομικός για τον έλεγχο τίτλων καθώς υπάρχουν υποθηκοφυλάκεια στην περιφέρεια του Δήμου που ανοίγουν μόνο μια φορά την εβδομάδα πλέον.
— Για τα αδέσποτα, η απάντηση ήταν γενικόλογη, χωρίς να αγγίζει την ουσία του θέματος ότι δηλαδή η συγκεκριμένη αγέλη πίσω από το Νεκροταφείο του Νεοχωρίου μπορεί να προκαλέσει ατύχημα τόσο σε τροχοφόρα, όσο και σε πεζούς. 
Για έναν Δήμαρχο που ήταν επί εννέα χρόνια δημοτικός σύμβουλος και διετέλεσε και αντιδήμαρχος και με τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές, μας κάνει εντύπωση η άγνοια των σημείων που εντοπίζονται οι αγέλες, η έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπισή τους και η γενικολογία όλων των απαντήσεων. 
Θέμα: ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΥπήρξε ολιγόλεπτη συζήτηση για το θέμα του δικαστικού χάρτη, το οποίο παραπέμφθηκε σε ξεχωριστή συνεδρίαση η οποία θα γίνει αυτή την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. 
Από πλευράς μας, κάναμε γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο ότι υπάρχει η πρόθεση του Δικηγορικού Συλλόγου για γενική κινητοποίηση της πόλης για το θέμα, με γενική διαμαρτυρία την ημέρα που θα παραβρεθεί ο Δήμαρχος ενώπιον του υπουργού δικαιοσύνης, ενώ αναφερθήκαμε και στα ουσιαστικά επιχειρήματα για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου τα οποία οφείλουν να γίνουν σημαία του Δήμου μας. Επιπλέον, να οπτικοποιηθούν, αν θέλουμε να είμαστε σύγχρονος Δήμος με ουσιαστική φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η πολιτική μας τοποθέτηση είχε προηγηθεί στο προηγούμενο συμβούλιο και θα την επαναλάβουμε και στο έκτακτο συμβούλιο της Κυριακής. 

ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ και ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΑ ΣΤΗ ΣΤΑΜΝΑ
Τα υπόλοιπα θέματα που ακολούθησαν είχαν ως αντικείμενο τον ορισμό εκπροσώπων σε νομικά πρόσωπα του Δήμου και σε διάφορες επιτροπές. 
Στην δημοτική επιτροπή, (που αντικατέστησε πλέον την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής και την εκτελεστική επιτροπή) μετά από πρόταση μας και εισήγηση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκε ο Νίκος Καρατζογιάννης, ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου. 
Για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ψηφίσαμε λευκό εκφράζοντας την αντίθεση μας για την τοποθέτηση της κα. Αλετρά, ως Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει στο πρόσωπο της λόγω της συγγένειας πρώτου βαθμού που έχει με τον ιδιοκτήτη της καφετέριας εντός της Μαρίνας. Σύγκρουση συμφερόντων είναι η σύγκρουση μεταξύ καθηκόντων και ιδιωτικών συμφερόντων, στο πλαίσιο της οποίας η εμπλεκόμενη έχει ιδιωτικά συμφέροντα που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν με αθέμιτο τρόπο την άσκηση των υποχρεώσεων και καθηκόντων της ως Προέδρου του Δ.Λ.Τ.
Η τοποθέτηση μας είναι ξεκάθαρα πολιτική και εκφράζει την αντίθεση μας στα νέα ήθη και έθιμα που εγκαθιδρύει η δημοτική αρχή. 
Η απάντηση του κ. Δημάρχου ότι η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν θα εμπλέκεται σε θέματα της Μαρίνας, μόνο ως ανεδαφική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος για όλα τα θέματα του νομικού προσώπου. (Ας μην ξεχνάμε ότι έχει διαταχθεί με δικαστική απόφαση, κατάσχεση ποσού 442.000 €, εις βάρος της Μαρίνας και υπέρ του Δήμου και αγνοούμε αν έχει εκτελεστεί). Άρα, είναι βασικό θέμα του Δ.Λ.Τ. το θέμα της Μαρίνας, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά θέματα του τόπου μας. 
Επίσης, ζητήσαμε να επαναληφθεί η ψηφοφορία για τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, καθώς δεν δόθηκε η δυνατότητα σε δημοτικη σύμβουλο της μειοψηφίας να είναι υποψήφια για το συμβούλιο, ενώ εξέφρασε εμπρόθεσμα την επιθυμία της. Το αίτημα μας δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο και θα προχωρήσουμε σε ένσταση της απόφασης. 
Αυτό που παρατηρήσαμε ωστόσο, σε όλες τις ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της μειοψηφίας στα νομικά πρόσωπα, είναι η σταθερή και ακλόνητη συνεργασία της παράταξης του κ. Λύρου με την παράταξη του κ. Καραπάνου, δύο τέως ορκισμένων “εχθρών”. Σε όλες τις ψηφοφορίες αλληλοψηφίζονται με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όλες τις τακτικές θέσεις μελών της μειοψηφίας στα νομικά πρόσωπα, αποκλείοντας έτσι τους υπόλοιπους συμβούλους της μειοψηφίας. 
Έτσι, εκλέξαμε τον Νίκο Καρατζογιάννη μόνο ως αναπληρωματικό μέλος στη ΔΕΥΑΜ και ως αναπληρωματικά μέλη στην Πρωτοβάθμια επιτροπή παιδείας την επικεφαλής Όλγα Δασκαλή και τον Νίκο Καρατζογιάννη. 
Για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα στα οποία δεν έχουμε εκπροσώπηση, θα ζητήσουμε να συμμετέχουμε ως μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου. 
Τέλος, εγκρίθηκε η διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας, εκμίσθωσης γεωτεμαχίων στην Κοινότητα Σταμνάς. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Σταμνάς απουσίαζε.
Για όσους επιθυμούν μπορούν να δουν την συνεδρίαση εδώ: https://www.youtube.com/live/H2CbemUEHj8?si=b1WyWboQM0Izb1cZ&t=1465

Εκ του συνδυασμού “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”, 

Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *