Κατηγορίες

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας για την εγκατάλειψη των αγροτών

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας μπροστά στα αγωνιώδη και αμείλικτα ερωτήματα του συνόλου των αγροτών της περιοχής (Γεωργοί-Κτηνοτρόφοι – Αλιείς κλπ), καλεί την κυβέρνηση να τους ακούσει και να προβεί επιτέλους σε μια σειρά άμεσων διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Δεν είναι δυνατόν το πιο παραγωγικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας να υφίσταται μια άνευ προηγουμένου απαξίωση και εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης, την στιγμή κατά την οποία τα προβλήματα διογκώνονται και η Περιφέρεια ερημώνεται.

Βέβαια δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κυβερνητική πρακτική αποτελεί σχέδιο για τον αφελληνισμό των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και αντικατάσταση τους μέσα από αθρόες εισαγωγές.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα τα άμεσα και επιτακτικά προβλήματα των Αγροτών ζητάμε από την κυβέρνηση όπως :

  1. Να υπάρξει άμεσος και δραστικός περιορισμός του κόστους που συνθέτει το σύνολο της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων ( αγροτικά εφόδια, ενέργεια, εξοπλισμός, καύσιμα, ζωοτροφές, τεχνική υποστήριξη κλπ )
  2. Να δρομολογηθεί επιτέλους ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ελέγχου και απόδοσης αποζημιώσεων στους αγρότες από έντονα καιρικά φαινόμενα και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες, μέσω του ΕΛΓΑ.
  3. Να αποσαφηνιστούν οι διατάξεις που διέπουν την νέα ΚΑΠ και να αποδοθούν τάχιστα στους αγρότες οι επιδοτήσεις που δικαιούνται. Η δικαιολογία της κυβέρνησης περί δυσλειτουργιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πείθουν κανένα, δεδομένου ότι οι διοικήσεις του αποτελούν κομματικές της και μόνο επιλογές.
  4. Να λειτουργήσουν επιτελούς οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του μεγάλου εύρους των τιμών πώλησης αγροτικών προϊόντων και αυτών που τα αγοράζουν οι καταναλωτές.
  5. Να ενταθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι για την αποφυγή παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, τα οποία στην συνέχεια βαπτίζονται Ελληνικά και επανεξάγονται εις βάρος των εδώ παραγομένων προϊόντων μας.
  6. Να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η αγροτική επιχειρηματικότητα και να δοθούν ειδικά κίνητρα σε νέους αγρότες προκειμένου να προβούν στην καθετοποίηση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.
  7. Να επανεξεταστεί όλη η νομοθεσία που διέπει την φορολογία και το σύνολο των διάφορων υποχρεώσεων των αγροτών έναντι των κρατικών αρχών, μέσα από πνεύμα κατανόησης των νέων δεδομένων παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  8. Να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων από απομιμήσεις και παράνομες εισαγωγές.
  9. Να διευθετηθούν τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους αλιείς και να υπάρξουν οι απαραίτητες διευθετήσεις όσο αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δυναμικού κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.
  10. Να αξιοποιηθούν με αξιοκρατικά και επιχειρησιακά κριτήρια όλα τα Κοινοτικά και Εθνικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και να υπάρξει στην πράξη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τις τοπικές αγορές της χώρας.

Θα μπορούσαμε βέβαια να απαριθμήσουμε και να προτείνουμε και άλλες προτάσεις – παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, θεωρούμε όμως τα παραπάνω αποτελούν τον πυρήνα των άμεσων παρεμβάσεων της, η προτεραιοποίηση των οποίων θα πρέπει να έχει και την σύμφωνη γνώμη του αγροτικού κόσμου.

Και όλα αυτά σε αντίθεση με τους αφορισμούς του αρμόδιου Υπουργού Γεωργίας κ. Αυγενάκη, ο οποίος στην προσπάθεια του να ακυρώσει και να αμαυρώσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επικαλείται διάφορες ανεξήγητες κομματικές παρεμβολές και μεθοδεύσεις.

Να υπενθυμίσουμε όμως στον κ. Υπουργό ότι τα προβλήματα και οι αγώνες των Αγροτών ούτε κόμματα, ούτε χρώματα έχουν, ταυτίζονται μόνο με την αξιοπρέπεια τους και την στήριξη της εθνικής μας οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με υπεύθυνο τρόπο συνομιλεί με το σύνολο του αγροτικού κόσμου και των εκπροσώπων του και στέκεται αλληλέγγυο στις αγωνίες του για ένα καλύτερο αύριο που ταυτίζεται με αυτό της χώρας μας.

Προς την κατεύθυνση συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που ταλανίζει το χώρο τους και πράξει τα δέοντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *