Κατηγορίες

Χρυσόστομος εναντίον Ιερώνυμου για τη βάφτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών: “Προσωπικές του απόψεις”

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου για τις – απαράδεκτες δηλώσεις του πρώτου – σχετικά τη βάφτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιερώνυμος δήλωσε χθες ότι «αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιώνΤα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν». 

Η «τιμωρητική» αντιμετώπιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών από πλευράς της εκκλησίας προκάλεσε αντιδράσεις όπως φαίνεται και εντός της ιεραρχίας.

Ο Μητροπολίτης ΜεσσηνίαςΧρυσόστομος, με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο σχολίασε τα όλα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι αποτελούν προσωπικές του απόψεις.

«Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σχετικά με τη μη βάπτιση νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί προσωπική του άποψη, η οποία δεν απηχεί τη θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία αναμένει την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροοής Νομοκανονικών και Δογματικών Θεμάτων, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 23 Ιανουαρίου 2024».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο «η μη βάπτιση των συγκεκριμένων παιδιών αποτελεί ιδιάζον κανονικό επιτίμιο σε αυτά επειδή υιοθετήθηκαν από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία αμαρτάνουν. Η συμφωνία του παρισταμένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο ίδιο θέμα αναιρείται από την έμπρακτη ενέργειά του, της βάπτισης δηλαδή νηπίων παιδιών υιοθετημένων από ομόφυλα ζευγάρια, στη Γλυφάδα».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είχε επισημάνει ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το μυστήριο του βαπτίσματος. Το πρόβλημα για την Εκκλησία δεν είναι να εκδικηθεί αυτούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη μορφή γάμου που επιλέγουν. Το θέμα για την Εκκλησία είναι ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια μορφή σχέσεως, γαμικής έξω από τον παραδοσιακό γάμο».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος πρόσφατα ανέφερε «η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαφτίσει ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, είχε πει στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «αυτή η συγχώρεση, η κατανόηση, η αγάπη, για εμάς στην Εκκλησία είναι στάση ζωής. Η Εκκλησία δεν είναι ποτέ τιμωρητική. Ο κανόνας στην Εκκλησία γίνεται παιδαγωγία και όχι τιμωρία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *