Κατηγορίες

Ευχαριστήριο του 1ου Λυκείου Μεσολογγίου προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN

Ευχαριστήριο του 1ου Λυκείου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN για την εικονική ξενάγηση στις υπόγειες εγκαταστάσεις του πειράματος ΑΤΛΑΣ στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων LHC.

Ο Διευθυντής κ.Φώτης Σκληρός, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) για την αποδοχή του αιτήματος του σχολείου μας για εικονική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του.

Μαθητές και Καθηγητές του σχολείου μας ξεναγήθηκαν σε πραγματικό χρόνο στις υπόγειες εγκαταστάσεις του πειράματος ΑΤΛΑΣ στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων LHC (Large Hadron Collider) του CERN.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Φυσικοί και μηχανικοί, χρησιμοποιώντας τους πλέον προχωρημένους και σύνθετους επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους του σύμπαντος. Στόχος τους είναι η κατανόηση των πιο βασικών συστατικών της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων, και των νόμων που τα διέπουν.

Οι επιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια (πρωτόνια, ηλεκτρόνια ή άλλα ιόντα) σε υψηλές ενέργειες, προτού αυτά συγκρουστούν, είτε μεταξύ τους, είτε με ακίνητους στόχους. Ο μεγαλύτερος επιταχυντής είναι ο LHC (LargeHadron Collider, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων).

Οι ανιχνευτές καταγράφουν τα αποτελέσματα των κρούσεων και συλλέγουν τα απαραίτητα πειραματικά δεδομένα.

Το CERN βρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα αριθμεί 22 χώρες μέλη. Στο CERN εργάζονται περίπου 6500 επιστήμονες, από 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες. Η Ελλάδα συμμετέχει στα πειράματα ATLAS, CMS, ALICE, CAST, ISOLDE, n_TOF και RD-51 με ερευνητικές ομάδες από το Ε.Κ.Π.Α., το Ε.Μ.Π., το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *