Κατηγορίες

«Υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία» το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

Η 2α Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική ημερομηνία, καθώς κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Οι υγρότοποι είναι από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν τροφή, φιλτράρουν το πόσιμο νερό, προστατεύουν από τις πλημμύρες, προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή, ενώ, σήμερα όσο ποτέ, η διατήρησή τους καθίσταται απαραίτητη λόγω και του ρόλου που έχουν στη δέσμευση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ευημερία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κατάσταση των υγροτόπων του κόσμου.

Στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τα Δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικός-Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στο Νομό Ηλείας.

Συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, τόσο διεθνούς όσο και εθνικής σημασίας.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τόπους από τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://necca.gov.gr/nea-anakoinoseis-deltia-typou/pagkosmia-imera-ygrotopon-2024/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *