Κατηγορίες

Αγρότες: Καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό ζεσταίνοντας μηχανές για Αθήνα – Έκλεισε η Εθνική στην Καρδίτσα

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στα μπλόκα των αγροτών με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του με τη 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών, κάνοντας λόγο για κοροϊδία και νέο εμπαιγμό.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο Πλατυκάμπου και ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη ειδικά για τη Θεσσαλία. Ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων στα μπλόκα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εξετάζοντας ακόμα και την κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα.

Οι αγρότες της «Επιτροπής των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», σε ανακοίνωσή τους εξηγούν τους λόγους της απόφασής τους.

Σημειώνεται ότι η κρίσιμη πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης (15/2) στη Νίκαια. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των αγροτών στον Πλατύκαμπο:

«Μετά από 60 μέρες αγωνιστικής κινητοποίησης, σήμερα 14 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε ομόφωνα να αποχωρήσουμε συγκροτημένα από το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο.

Με την παρούσα ανακοίνωσή μας αιτιολογούμε με στέρεα και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα τους λόγους που μας ώθησαν να λάβουμε αυτή την επώδυνη αλλά τόσο αναγκαία απόφαση.

Από την πρώτη στιγμή (αρχές Ιανουαρίου), ως επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων της παρακάρλιας περιοχής, τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με κάθε μέσο, με κάθε θυσία και χωρίς κανέναν δισταγμό πρέπει να βγουν και αυτοί στους δρόμους, όπως κάναμε εμείς, και μαζί να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου παράλληλα με τα αιτήματα που αφορούσαν στις καταστροφές από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς το κάλεσμά μας τότε δεν εισακούστηκε…

Κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης των μπλόκων στη Νίκαια, η οποία συγκροτήθηκε από εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα, καταγράφτηκαν με σαφήνεια τα δίκαια αιτήματα της επιτροπής μας. Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική συγκέντρωση εξέφρασαν σύσσωμα την υποστήριξή τους σε αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά (αναίτια;) χαθήκαν από “το φως των προβολέων”, δεν συμπεριελήφθησαν στις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ ούτε και στο κείμενο της απόφασης.

Από τη συμπάθεια και τις αγωνιστικές κορώνες, περάσαμε στην αφάνεια.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλων των διαμαρτυρόμενων αγροτών (μπλόκων) που έγινε στη Σίνδο, η επιτροπής μας μέσω του μπλόκου Πλατυκάμπου πρότεινε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα της επιτροπής των αγροτών που επρόκειτο να συναντήσει τον πρωθυπουργό τα εξής: Το ζήτημα της άμεσης λήψης απόφασης για αποστράγγιση μέσω σήραγγας των πλημμυρισμένων παρακάρλιων αγροκτημάτων (και για υγειονομικούς, εκτός των άλλων, λόγους) και της άμεσης, ταχείας και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποζημίωσης πλημμυρισμένων εκτάσεων, κατεστραμμένων αγροτεμαχίων, δικτύων του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ εάν και στο μέλλον, ο μη γένοιτο, παρόμοιες θεομηνίες σαν τον Daniel και τον Elias πλήξουν αγροτικές περιοχές.

Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματά μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων. Το συμπεριέλαβε συμπληρωματικά ως “Παράρτημα”, με οτιδήποτε σημαίνει αυτό σημειολογικά. Το άλλο αίτημά μας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά το πέρας της συνάντησης της πανελλαδικής επιτροπής, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να αιτιολογήσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αιτημάτων μας για όλη τη Θεσσαλία, δεν τέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αβλεψία της πανελλαδικής επιτροπής ή σκόπιμη και συνεπώς κατακριτέα ενέργεια;

Ύστερα από αυτή τη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων και την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Το κάλεσμα δεν είναι μια ματαιόδοξη ενέργεια, μια προσπάθεια αυτοπροβολής. Είναι μια κραυγή αγωνίας αγροτών που πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν.

Στους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα και έχουν γη να καλλιεργήσουν, τους ευχόμαστε καλή δύναμη και έναν νικηφόρο αγώνα».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Στις 12:30 οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων ενώ το ίδιο προγραμματίζουν να κάνουν στον Ε65 στην Καρδίτσα.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1:00 αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην εθνική οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Ανάλογη κίνηση θα πραγματοποιήσουν στις 4:00 και οι αγρότες του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης.

Με τρακτέρ στην Αθήνα από το μπλόκο Μαλγάρων

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων, Κωνσταντίνος Ρούζιος, είπε ότι «μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό μείναμε πολύ δυσαρεστημένοι που μιλούσε συνέχεια για τον πάτο του βαρελιού, αλλά αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μας έδωσε μια κλωτσιά και πήγαμε στα τάρταρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «κλιμακώνουμε με αποκλεισμό για πολλές ώρες της εθνικής οδού ενώ θα γίνει σίγουρα κάθοδος στην Αθήνα. Σήμερα θα αποφασίσουμε και θα βγάλουμε ένα πόρισμα»

«Η χθεσινή συνάντηση πήγε άπατη, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Θα απαιτήσουμε λύσεις και απαντήσεις. Η κυβέρνηση είχε μια εβδομάδα τα αιτήματά μας και το μόνο που έκανε ήταν να τα παπαγαλίζει» είπε στον ΑΝΤ1 άλλος αγρότης από το μπλόκο των Μαλγάρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *