Κατηγορίες

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του 1ου και 2ου Λυκείου Μεσολογγίου στο CERN


          Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης και την μοναδική εμπειρία, που είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Μεσολογγίου – Παλαμαϊκή Σχολή  Φώτης Σκληρός, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί Ελένη Γκοργκόλη, Θανάσης Σκληρός, Φώτης Σπυρόπουλος, Βασιλική Σταμπουλτζή, οι μαθητές και οι μαθήτριες, που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européenpour la Recherche Nucléaire).


       Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Φυσικοί και μηχανικοί, χρησιμοποιώντας τους πλέον προχωρημένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους  του σύμπαντος.  Στόχος τους είναι η κατανόηση των πιο βασικών συστατικών της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων, και των νόμων που τα διέπουν.Οιεπιταχυντές είναι διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια (πρωτόνια, ηλεκτρόνια ή άλλα ιόντα) σε υψηλές ενέργειες, προτού αυτά συγκρουστούν, είτε μεταξύ τους, είτε με ακίνητους στόχους. Ο μεγαλύτερος επιταχυντής είναι ο LHC (LargeHadron Collider, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων).

Οι ανιχνευτές καταγράφουν τα αποτελέσματα των κρούσεων και συλλέγουν τα απαραίτητα πειραματικά δεδομένα.Το CERN βρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα αριθμεί 22 χώρες μέλη. Στο CERN εργάζονται περίπου 6500 επιστήμονες, από 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες. Η Ελλάδα συμμετέχει στα πειράματα ATLAS, CMS, ALICE, CAST, ISOLDE, n_TOF και RD-51 με ερευνητικές ομάδες από το Ε.Κ.Π.Α., το Ε.Μ.Π., το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Βενετία, το Μιλάνο, την Μπολόνια και φυσικά την Γενεύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *