Κατηγορίες

«Περί απογευματινών χειρουργείων η φιέστα»

Με τυμπανοκρουσίες και την παρουσία του ιδίου του Υπουργού ξεκίνησε η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Τι μας είπαν;

– Ότι θα μειωθεί η αναμονή στις λίστες χειρουργείου

– Ότι θα πριμοδοτηθούν δωρεάν 50.000 απογευματινές επεμβάσεις

– Ότι θα βελτιωθεί η λειτουργία του ΕΣΥ

– Ότι θα αυξηθούν οι ομολογουμένως χαμηλές αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού, επειδή τα δημοσιονομικά στοιχεία του κράτους δεν επιτρέπουν την χορήγηση οριζόντιων αυξήσεων.

Τι δεν μας είπαν:

– Ότι ο ασφαλισμένος καλείται να διπλοπληρώσει για παροχές για τις οποίες έχει ήδη άγρια φορολογηθεί

– Ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι οι ίδιοι: μετατρέποντας τα Νοσοκομεία σε Νοσοκομεία «μιας νόσου» την περίοδο της πανδημίας, απαγορεύοντας την εκτέλεση προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων από την μία και από την άλλη, κλείνοντας μια σειρά χειρουργικών αιθουσών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει, λόγω της συστηματικής επιλογής της απαξίωσης του ΕΣΥ μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Τι μας κρύβουν:

– Ότι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί ένα από τα μέτρα για την κατάργηση του Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας.

– Ότι στα πλαίσια της άκρατης εμπορευματοποίησης της υγείας, δημιουργούν ένα Ιδιωτικό Νοσοκομείο μέσα στο Δημόσιο και μάλιστα χωρίς κόστος για τους ιδιώτες, αφού τις υπάρχουσες δομές τις έχει χρυσοπληρώσει ήδη ο ελληνικός λαός.

– Ότι στα πλαίσια της υποστελέχωσηςπου οι ίδιοι δημιούργησαν, μια σειρά από λειτουργίες των νοσοκομείων δίδονται σε ιδιώτες με κόστος πολλαπλάσιο από το αν έκαναν τις απαραίτητες προσλήψεις. Από τις εξετάσεις που η διάγνωσή τους δίδεται σε ιδιωτικά κέντρα ελλείψει ιατρών πχ Αξονικός Τομογράφος στην Νίκαια έως τη φύλαξη, την καθαριότητα, τηνσίτιση, την πληροφορική υποστήριξη, τα τηλεφωνικά κέντρα των Νοσοκομείων.

– Ότι καταστρατηγούν κάθε έννοια πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας, αφού το ήδη εξαντλημένο προσωπικόπου υπερεφημερεύει, που του χρωστούν χιλιάδες ρεπό, καλείται να δουλέψει ακόμα περισσότερο για να υποστηρίξει την απογευματινή λειτουργία.

– Ότι αποποιούνται κάθε ευθύνη, ουσιαστικά εκβιάζοντας και πατώντας πάνω στην οικονομική ανάγκη των εργαζόμενων που οι ίδιοι δημιούργησαν, λέγοντας απλά δια στόματος Υπουργού «ότι όλα είναι ρίσκο». Μεταφέρουν έτσι τις ευθύνες τις δικές τους στην πλάτη των εργαζόμενων. Από την μία επιβάλουν υπερεξαντλητική εργασία με τα εντέλλεσθε και τις μετακινήσεις για την κάλυψη των αναγκών (σχεδόν δωρεάν τις περισσότερες φορές λόγω της ληστρικής φορολόγησης) και από την άλλη, δούλεψε και άλλο αλλά με δική σου ευθύνη.

– Ήταν τόσος ο ζήλος τους να βάλουν την ζωή και τις ανάγκες των ασθενών σε «τιμοκατάλογο» που ακόμα και αυτά που ψήφισαν δεν επιδέχονται κριτικής. Για παράδειγμα, για να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, θυρεοειδεκτομής ή βουβωνοκήλης δεν προβλέπεται η αναγκαιότητα ύπαρξης δεύτερου χειρουργού άρα δεν προβλέπεται και αμοιβή. Και επειδή κανένας χειρουργός δεν είναι η θεά Κάλι, να έχει πολλά χέρια, ο δεύτερος τουλάχιστον χειρουργός που απαιτείται θα βρεθεί πού; Απλήρωτος και εκβιαζόμενος; Ο χειρουργός εφημερίας;

Και αν η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι η κορυφή του παγόβουνου, μια σειρά από μέτρα έρχονται να αποκαθηλώσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

– Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασφαλισμένους, μέσω της μείωσης της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΠΥΥ, που χάρισε αυτόματα εκατομμύρια στους φαρμακοβιομηχάνους.

– Η αρνητική λίστα φαρμάκων, που περιλαμβάνει ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που πλεον δεν συνταγογραφούνται

– Το εφ’άπαξ χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις

– Η επιβολή θεραπειών με βάση το κόστος και όχι τις ανάγκες των ασθενών. Κανείς δεν ξέχασε τις εφιαλτικές δηλώσεις του κ.Πνευματικού για τους ογκολογικούς ασθενείς και φυσικά, από όλους τους υγειονομικούς εγείρονται ερωτηματικά για το πώς θα χρησιμοποιηθεί τελικά η εφαρμογή των DRGs.

Και μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται και η κατάθεση του περίφημου Υγειονομικού Χάρτη, η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών ακόμα και κλείσιμο Νοσοκομείων. Μειώνοντας περισσότερο τις κλίνες, τα ιατρεία και τα χειρουργικά τραπέζια, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών στο κουφάρι του ΕΣΥ που θα αφήσουν. Κυριολεκτικά ο λαός «δεν θα έχει μαντήλι να κλάψει».

Πολλά «κροκοδείλια δάκρυα» έχουν χυθεί για την δήθεν «κακή πολιτική» της ΝΔ στην υγεία. Υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Θα ξεχάσουμε το εισιτήριο των 5ευρώ στα τακτικά ιατρεία; Την defactoεπιβολή των γενόσημων; Τα απογευματινά ιατρεία; Ή μήπως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν έμπνευση της σημερινής κυβέρνησης; Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έριξαν νερό στο μύλο της απαξίωσης του ΕΣΥ, αφού δεν φρόντισαν να το θωρακίσουν ως όφειλαν, με το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Και τώρα, η ΝΔ με την πολιτική της, έρχεται να ρίξει την ταφόπλακα στο κουφάρι του ΕΣΥ που όλοι τους συναίνεσαν να δημιουργηθεί.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι οι ανάγκες του ελληνικού λαού.

Η ανάγκη για άμεση, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια.

Η ανάγκη για θεραπεία και νοσηλεία δωρεάν, υψηλού επιπέδου με βάση τα διεθνή επιστημονικά standards. 

Η ανάγκη για την ύπαρξη προνοιακώνδομών, κρατικών κέντρων αποκατάστασης. Ως πότε θα ανεχόμαστε να βλέπουμε να νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές παιδιά καθ’όλα υγιή, που απλώς δεν έχουν πού να πάνε; Ως πότε θα συνδράμουμε σε εράνους για την υποστήριξη ασθενών που χρήζουν νοσηλεία και αντιμετώπιση σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, αφού το ελληνικό κράτος δεν τα καλύπτει ως όφειλε;

Η ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε λειτουργούς υγείας που δουλεύουν με κανόνες ασφαλείας και όχι σε εξαντλημένους, ταλαιπωρημένους ιατρούς που τρέχουν να καλύψουν ανάγκες πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους. Σήμερα ένας ιατρός καλείται να κάνει την δουλειά τριών ιατρών τουλάχιστον. Όμως η ιατρική μπλούζα δεν σε κάνει αυτόματα “superman” ή “supergirl”.

Είναι χρέος όλων και όχι μόνο των λειτουργών της υγείας, να εναντιωθούν σε αυτή την πολιτική. Την πολιτική «του όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Την πολιτική του «κόστους – όφελους» και της εμπορευματοποίησης. Την πολιτική που στο ερώτημα «οι ζωές μας ή το κέρδος» επιλέγει το κέρδος των λίγων. Την πολιτική που μας στερεί το δικαίωμα στην ζωή, την ασθένεια και τον αξιοπρεπή θάνατο.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιαπραγμάτευτο!!!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να την ποδοπατήσει, να την κανιβαλίσει, να την απαξιώσει!!!

Μαζικά και δυναμικά να αντισταθούμε σε ότι προσπαθούν να μας στερήσουν, να μας κλέψουν!!!

Τα κέρδη τους δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες μας!!!

Καμία εμπορευματοποίηση, καμίαιδιωτικοποίηση, κανένα κλείσιμο ή συγχώνευση!!!

Το χρωστάμε σε εμάς, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες και τους ΑΜΕΑ, στο μέλλον μας, τα παιδιά μας!!!

Βάνα Πατρινού

Χειρουργός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτ/νίας (ΕΙΝΝΑΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *