Κατηγορίες

Η “Βασούλα μόνη” του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη, στο ελληνόφωνο Σαλέντο.

​Βραδυά κινηματογράφου και συζήτησης στο φλέγον θέμα της ανθρώπινης μοναξιάς και της σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών, πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024, στο ελληνόφωνο χωριό του Σαλέντο, Μαρτάνο, στην Κάτω Ιταλία.

​Στην βραδυά, την οποίαν διοργάνωσε ο Δήμος του Μαρτάνο σε συνεργασία με τον ελληνοϊταλικό πολιτιστικό Σύλλογο, “NuovaKoinè” με έδρα το Castrignano dei Greci, προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία “Βασούλα μόνη”, του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη το θέμα της οποίας απετέλεσε την αφορμή διαλόγου των θεατών με προσωπικότητες από την Ιταλική πολιτική σκηνή καθώς και επιστήμονες της Ψυχολογίας και των Γραμμάτων.

​Η ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε η Ελένη Ζαχαριάδου, με καταγωγή από το Αγρίνιο, πραγματεύεται το θέμα της ανθρώπινης μοναξιάς, την γκρίζα καθημερινότητα της πόλης και την παρακμή της επαρχίας. Η κεντρική ηρωίδα δοκιμάζει την απόρριψη της μάνας της και την καταπίεση του αφεντικού της. 

​Μετά την προβολή της ταινίας ξεκίνησε σειρά τοποθετήσεων επί του θέματος από την Καθηγήτρια Φιλοσοφίας & πρώην Δήμαρχο του ελληνοφώνου χωριού Corigliano, Ada Fiore, την Διευθύντρια του Σχολικού Συγκροτήματος του Corigliano, Enrica Saracino, τον Καθηγητή Λογοτεχνίας, Giuseppe Orsi, την Ψυχολόγο, Annagrazia Schito, την Ψυχοθεραπεύτρια των Φυλακών Ανηλίκων του Lecce, MariannaTarantino και την Καθηγήτρια του Σχολείου του Martano, Maria Renna.

​Ο σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Μεσολογγίου, “NeaKoinè”, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο του Μαρτάνο, Fabio Tarantino, για την ευγενική του πρόσκληση και την προτροπή τού ιδίου ώστε η βραδυά να πραγματοποιηθεί στο, άρτι ανακαινισθέν, Πολιτιστικό Κέντρο “Santi Medici”. Πρόκειται για το παρεκκλήσι των αγίων Κοσμά & Δαμιανού,χτισμένο το 1800, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μαρτάνο.

​Αξίζει να αναφερθεί πως το ελληνόφωνο χωριό, Martano, είναι το μεγαλύτερο από τα 11 ελληνόφωνα χωριά (Δήμους) του Σαλέντο τα οποία αποτελούν την Grecìa Salentina. Πρόκειται για την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων η οποία ιδρύθηκε το 1966 και είναι αδελφοποιημένη με τον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου (Απρίλιος 2019).

​Η βραδυά έκλεισε με την απαγγελία του ποιήματος εμπνευσμένο από το θέμα της ταινίας, το οποίο έγραψε ο γκρεκάνος ποιητής – ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό του Μεσολογγίου, FernandoPensa, από τον Ιταλό ηθοποιό, Donato Chiarello.

​Χορηγός της βραδυάς ήταν η ναυτιλιακή εταιρεία Superfast Ferries και πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Περιφέρειας Απουλίας, του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του Ε.Ο.Τ., του Ιταλικού Οργανισμού για τον Τουρισμό ΕΝΙΤ, ενώ Χορηγός Επικοινωνίας ήταν η Ε.Ρ.Τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *