Κατηγορίες

Αυτοδιάλυση Συντονιστικής Επιτροπής” για την Γέφυρα του Ευήνου

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου            

ΠΡΟΣ:Τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής ΕλλάδαςΤον κ. Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Αιτωλ/νίαςΤον κ. Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής ΕλλάδαςΤους κ. Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Δυτικής ΕλλάδαςΤον κ. Δήμαρχο του Δήμου ΝαυπακτίαςΤον κ. Δήμαρχο του Δήμου Ι.Π. ΜεσολογγίουΤους κ. Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π. ΜεσολογγίουΤον κ. Πρόεδρο της Κοινότητας ΠεριθωρίουΤον κ. Πρόεδρο της Κοινότητας ΕυηνοχωρίουΤον κ. Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου ΜεσολογγίουΤον κ. Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου ΜεσολογγίουΤον κ. Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Γυμνασίου ΕυηνοχωρίουΤον κ. Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου ΕυηνοχωρίουΤους κατοίκους των Κοινοτήτων Γαλατά, Περιθωρίου, Ευηνοχωρίου και Αγίου Γεωργίου Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, φίλες και φίλοι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική, κατέρρευσαν. 

Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022πραγματοποιήθηκε στον Γαλατά Γενική Συνέλευση τωνκατοίκων, η οποία εξέλεξε 19μελή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Η εν λόγω Επιτροπή, από την πρώτη ημέρα της συγκρότησής της πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες και ανέπτυξε δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει στη γρήγορη αποκατάσταση της συγκοινωνίας και, συνακόλουθα, της επικοινωνίας των ανθρώπων. 

Με χαρά διαπιστώνουμε πως η κατασκευή της νέας γέφυρας προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις τουΑντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Αιτωλ/νίας κ. Μαυρομμάτη, τη Μεγάλη Τρίτη, ήτοι στις 30 Απριλίου 2024, θα γίνουν τα εγκαίνιά της, οπότε και θα δοθεί σε χρήση. 

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αυτοδιαλύεται, εφόσον δεν υφίσταται πλέον λόγος ύπαρξής της.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους και όλες εκείνες, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα στάθηκαν δίπλα μας και βοήθησαν το έργο μας. Θέλουμε, για άλλη μία φορά, να σας διαβεβαιώσουμε πως οδηγός των δράσεών μας ήταν, βραχυπρόθεσμα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών και, μακροπρόθεσμα, η κατασκευή νέας γέφυρας.

Αξιολογητές των προσπαθειών και των δράσεών μας, αλλά και κριτές του αποτελεσμάτων τους, είστε όλοι και όλες εσείς. Εμείς, κρίνοντας από τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, πιστεύουμε πως οι προσπάθειες και οι δράσεις μας βοήθησαν στο να έρθει το αποτέλεσμα. 

Είναι γεγονός πως οι δράσεις μας επισκιάστηκαν από την κατεδάφιση/αποσυναρμολόγηση της παλιάς, σιδερένιας γέφυρας, που, κατά τη γνώμη μας, αποτελούσε ιστορικό μνημείο της περιοχής, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της ιερής πόλης και σημείο αναφοράς για πολλούς από εμάς, κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η κατεδάφισή της όμως ήταν αναπόφευκτη, από τη στιγμή που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – που είναι το πλέον αρμόδιο όργανο για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς – γνωμοδότησε πως η εν λόγω γέφυρα δεν αποτελούσε μνημείο πολιτισμού.

Φίλες και φίλοι, καλή αντάμωση στα μετερίζια των αγώνων για το κοινό καλό.

Γαλατάς, 26 Μαρτίου 2024

Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Ο συντάκτης της επιστολής

Κώστας Σακαρέλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *