Κατηγορίες

Στα «κάγκελα» γιατροί και νοσηλευτές για τα απογευματινά χειρουργεία – Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις σήμερα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας 12:00-15:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και καλούν τους συναδέλφους τους να μη δηλώσουν συμμετοχή στην απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των χειρουργείων.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ)  έχει συντάξει προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ (5/2/24) με την οποία πρόσφατα, η επέκταση της πρωινής λειτουργίας των χειρουργείων έγινε νόμος του κράτους. Τα μέλη της Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζουν πως θα παρεμβαίνουν νομικά και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.).

«Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αίσχος των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων συνεχίζονται. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους υγειονομικούς αλλά και τους χρήστες υγείας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/3 και ώρα 13.30 στο υπουργείο Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στην ίδια γραμμή και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ.

Ενεργά συμμετέχουν στη στάση εργασίας και οι γιατροί της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), οι οποίοι ζητούν από τους συναδέλφους τους να παραστούν στην κινητοποίηση που θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).

«Η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που πανηγυρίζει και πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, αποτελεί περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσια, τα εμπόδια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού γιγαντώνονται και οι υγειονομικοί καλούνται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για λίγα ψίχουλα παραπάνω», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. «Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *