Κατηγορίες

ΕΨΥΠΕΑ: Σημαντικές Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

ΕΨΥΠΕΑ- Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές: Σημαντικές Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της ΕΨΥΠΕΑ που εδρεύει στο Μεσολόγγι, πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day), έχει καθιερωθεί η 2α Απριλίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) το 2007.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

➢ Δημοσίευση άρθρου στον τοπικό Τύπο της Δρ. Κατερίνα Καραϊβάζογλου παιδοψυχίατρος, Επιστημονική Υπεύθυνη της ΕΨΥΠΕΑ, με τίτλο «Η διπλή φύση του αυτισμού ως ένα πλαίσιο καλύτερης κατανόησης και συνεργασίας».

➢ Συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό Lepanto R-TV από την Δρ. Κατερίνα Καραϊβάζογλου και την κα. Αναστασία Γεωργίου, κοινωνιολόγο-ειδ.παιδαγωγό της ΕΨΥΠΕΑ.

➢ Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ι.Π. Μεσολογγίου από την κα. Αντιγόνη Τρούπου, λογοθεραπεύτρια της ΕΨΥΠΕΑ.

➢ Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Ράδιο Αγρίνιο από την κα. Αθηνα Ηλιοπούλου, εργοθεραπεύτρια της ΕΨΥΠΕΑ.

➢ Ενημέρωση πολιτών και διανομή έντυπου υλικού σχετικά με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στη κεντρική πλατεία Μεσολογγίου σε συνεργασία με το σύλλογο Γονέων , Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό ν. Αιτωλοακαρνανίας «Η Ανεμώνη».

Ο κύκλος των δράσεων ολοκληρώθηκε με την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με θέμα «Αυτισμός και Συμπερίληψη».

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΨΥΠΕΑ κος Παναγιώτης Ζαβιτσανάκης. Χαιρετισμό απηύθηνε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κος Σπύρος Διαμαντόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ) κα Ολυμπία Καραγκούνη. Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν:

➢ η Δρ. Κατίγκω Χατζηπατέρα Γιαννούλη-Κλινική Ψυχολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια με εισήγηση « Η Δια Βίου Συμπερίληψη στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος».

➢ η Δρ. Δέσποινα Τσαούση-Αν. Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας, με εισήγηση « Η ένταξη των παιδιών με ΔΑΦ στο σχολείο γενικής αγωγής».

➢ η κα Νίκη Πατσουράκη-Μαία, μητέρα παιδιού με αυτισμό, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων ατόμων με Αυτισμό ν. Αιτωλοακαρνανίας « Η Ανεμώνη» με εισήγηση « Η συμπερίληψη με τα μάτια των Γονέων».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο κος Γεράσιμος Τουλιάτος, Διοικητικός Υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕΑ, ενώ τονσυντονισμό των ομιλιών πραγματοποίησε η Δρ. Κατερίνα Καραϊβάζογλου Παιδοψυχίατρος-Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της ΕΨΥΠΕΑ. Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε μουσικό ταξίδιμε εξαιρετική παρουσία από τη χορωδία του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπ. Χολέβα. 

Η ΕΨΥΠΕΑ ευχαριστεί θερμά, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον μαέστρο κ. Σπ. Χολέβα και όλα τα μέλη της χορωδίας που πλαισίωσαν το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης του νομού μας που μας φιλοξένησαν με αρθρογραφία και συνεντεύξεις μελών της Διεπιστημονικής Ομάδας, καθώς και όλο τον κόσμο που συμμετείχε στις δράσεις μας και με ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση αγκάλιασε την προσπάθειά μας! 

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΨΥΠΕΑ, αποτέλεσανσημαντική στιγμή για την τοπική κοινότητα όπου η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ΔΑΦ διευρύνθηκε και ενισχύθηκε, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της συμπερίληψης σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας μας. Η ΕΨΥΠΕΑ ως είθισται, στα 20 χρόνια λειτουργίας της, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με απώτερο σκοπό η συμπερίληψη να γίνει πράξη.

Το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *