Κατηγορίες

Εδώ και τώρα μόνιμη λύση στα προβλήματα άρδευσης της καλλιεργήσιμης γης!

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα, με απρόβλεπτες συνέπειες για βιοπαλαιστές αγρότες και τις καλλιέργειές τους (εσπεριδοειδών, ελιών, μηδικής, καλαμπόκι, βαμβάκικ.α.), σε όλο το νομό της Αιτωλοακαρνανίας. Αιτία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΟΕΒ με τα συσσωρευμένα χρέη τους στη ΔΕΗ, αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς την συντήρηση – βελτίωση των δικτύων τους.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και το περιβόητοπρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα, αφού στην ουσία ανακυκλώνει τα χρέη τους, δεν κάνει λόγο για διαγραφή τόκων ενώ η ενέργεια εξακολουθεί να είναι πανάκριβη, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τη λειτουργία των ΤΟΕΒ.

Η ίδια πολιτική με παραλλαγές, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους παραδίνονται οι κλάδοι που “απελευθερώνονται” σταδιακά απ’ την “κρατική προστασία”: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και Νερό.

Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια λόγω των συσσωρευμένων χρεών που υπάρχουν από ταΤΟΕΒ στη ΔΕΗ πραγματοποιούνται επανειλημμένες διακοπές ρεύματος, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειες.

Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων, των Δήμωνκαι της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Γι αυτό ήδη αγρότες από όλες τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας είναι ανάστατοι και ετοιμάζουν μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους κινητοποιήσεις.

Ευθύνες όμως έχει και η Περιφερειακή Αρχή ΔυτικήςΕλλάδας  και οι Δημοτικές Αρχές, οι οποίες κάνουντώρα πως δεν γνώριζαν αυτές τις εξελίξεις, ενώ αποδέχονται πλήρως αυτή την πολιτική.

Έφτασαν στο σημείο, ακριβώς για να κρύψουν την αιτίατου προβλήματος για την διαχείριση των υδάτων, να προτείνουν ως λύση φωτοβολταϊκά πάρκα, με πιο γνωστό, αυτό στο κτήμα Polder, το οποίο «μετά βαΐωνκαι κλάδων» παρουσίαζε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ.Φαρμάκης και όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής. Ήταν κυριολεκτικά το «τυράκι» για να τσιμπήσουν οι αγρότεςκαι φυσικά,  το έργο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. 

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καιλόγω της κακής κατάστασης των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ και των δικτύων, με καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποτέλεσμα των πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή. Ζημιές που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη στο δίκτυο των ΤΟΕΒ, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στο Λεσίνι.

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτων, όπως και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συναφών έργων, αντιπλημμυρικών κ.α. δεν αποτελούν προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, οι οποίες υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και για αυτό έχουν στόχο την άλωση του δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών και διεκδικούμε:

▪ Άμεση επαναλειτουργία των ΤΟΕΒ, κανένα χωράφι απότιστο.

▪ Απρόσκοπτη λειτουργία των ΤΟΕΒ έτσι ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στην καλλιεργητική περίοδο.

▪ Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων.

▪ Διαγραφή των τόκων των χρωστούμενων ποσών στη ΔΕΗ και να γίνει διακανονισμός με ευνοϊκότερους όρους.

▪ Κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα.

▪ Συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας, με ευθύνη του κράτους κεντρικά.

▪ Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Βάνα Πατρινού

Δημοτική Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *