Κατηγορίες

Η ΕΡΤ τιμά την έναρξη των φετινών Εορτών Εξόδου

Η ΕΡΤ τιμά την έναρξη των εφετεινών Εορτών Εξόδου με το ντοκιμαντέρ του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη:

Η Νύχτα της Εξόδου – το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία πόλη.

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ Η Νύχτα της Εξόδου – το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία πόλη του Μεσολογγίτησκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη, η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ Worldτιμά αύριο, Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 την έναρξη των εφετεινών Εορτών Εξόδου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό πολυθεματικό ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου το οποίο καταδεικνύει ότι η εθελούσια θυσία των Μεσολογγιτών δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός αλλά ήρθε ως φυσική συνέπεια του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων τής ηρωικής πόλης και του αισθήματος της ελευθερίας, που ήταν βαθειά ριζωμένο μέσα τους.

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι έργο μόνο Μεσολογγιτών, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Χρήστου Βλαχογιάννη και σε σκηνοθεσία Λευτέρη Δακαλάκη, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί με απλότητα αλλά και σαφήνεια το πολιτισμικό βάθος της Ιεράς Πόλεως, στους τομείς της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, της Nαυτοσύνης, της Ιατρικής, της Τυπογραφίας, του Φιλελληνισμού. Κάθε ένας από τους επιστήμονες, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος, είναι ξεχωριστός στο είδος του. Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ εμπεριέχονται μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα προηγουμένων ετών όπως της αναπαράστασης της ανατίναξης του δημογέροντα Καψάλη.

Λαμβάνουν μέρος; ο Νίκος Κορδόσης, νομικός και ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», η Μαρία Μπακαδήμα,προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν.Αιτωλ/νίας, ο δημοσιογράφος, Νικήτας Φιλιππόπουλος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, εκδότης της τοπικής εφημερίδος «ΝΤΑΠΙΑ», η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, ο μουσικοδιδάσκαλος, πρωτοψάλτης και συγγραφέας, Γιάννης Δακαλάκης, ο βιβλιοθηκονόμος, Μιχάλης Κιτσινέλης, προϊστάμενος της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο γενικός ιατρός Νίκος Μουρκούσης, η δασκάλα και διδάκτωρ λαογραφίας,Ελένη Καρανικόλα, η αγιογράφος, Μαρία Κοττά, ο τ. Πρέσβυς της Ελβετίας στην Ελλάδα, Olaf Kjelsen.

Στον ρόλο του αφηγητή – ποιητή, ο σκηνοθέτης – ηθοποιός, Γιάννης Τράντας.

Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικώς): Γιώργος Αθανασόπουλος – πολίτικη λύρα, Μαρία Αλεξανδροπούλου – πιάνο, Φρόσω Γατσώρη – πιάνο, Ζωή Κορκοντζέλου – πιάνο, Σοφία Τέγα – φλάουτο, Δημήτρης Φωλιάς – σαξόφωνο σοπράνο , Αλεξάνδρα Χασιώτη – κλαρινέτο , Ανδρέας Χασιώτης – τρομπέτα, Κωνσταντίνα Χατζηγεωργιάδου – φλάουτο, Ειρήνη Χρήστου – φλάουτο.

Σολιστ, η soprano, Άντα Αθανασοπούλου.

Τραγουδούν: Σοφία ΤέγαΧρήστος ΒλαχογιάννηςΜιχάλης ΠαληκύραςΣτράτος Τρικαλινός.

Ψάλλει η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι. Π. Μεσολογγίου “Αρχιδιάκονος Άνθιμος“, υπό την δ/νση του πρωτοψάλτη & μουσικοδιδασκάλου, Γιάννη Δακαλάκη.

Ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα: On this day I complete mythirtysixth year (Χρ.Βλαχογιάννη – L.Byron), Χριστός γεννάται(Καταβασία Χριστουγέννων), Marcia funebre sulla morte dun eroe(L.W.Beethoven).

Χορογραφία: Στέλλα Παπαδοπούλου

Χορεύουν : Ειρήνη ΚαράτσαλουΜαρία ΚουφούΑλεξάνδρα ΠαλιούραΕβελίνα Πλιακούρα.

Μακιγιάζ: Κωνσταντίνα Μητσοπούλου

Εικονολήπτες: Γιώργος ΠαυλάκηςΦώτης Π.Λευτέρης Δακαλάκης (Ελβετία)

Ήχος – φωτισμός: “Δίηχο” Πάτρα

Ιστορική τεκμηρίωση: Μαρία ΜπακαδήμαΠροϊσταμένη Γ.Α.Κ.Ν.Αιτωλοακαρνανίας

Κείμενα, διασκευές, εναρμονίσεις, ενορχηστρώσεις, διεύθυνση ορχήστραs: Χρήστος Βλαχογιάννης

Μεταφράση Ελβετού Πρέσβεως: Νάγια Δακαλάκη

Γραμματεια παραγωγής: Ερμίνα Ταράτσα

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Δακαλάκης

Συμπαραγωγοί: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Παραγωγή: POLIS PRODUCTION, 2021

Η μεταδοση θα πραγματοποιηθεί από την ERT WORLDσ΄ολόκληρο τον κόσμο, το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 στις 13:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ μπορείτε να το παρακολουθήσετε μέσω της υβριδικής πλατφόρμας ERT FLIX, μέσω Apple TV και τις SMARTTV, δορυφορικά στην Ευρώπη μέσω Hotbird 13° E & Hellas Sat439 °E, στην Αφρική από τον δορυφόρο Hellas Sat3, 39°E  και μέσα από τις μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες.

Για τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα πραγματοποιηθεί παράλληλη μετάδοση από την επίσημη σελίδα της Εταιρείας Παραγωγής στο Facebook, POLIS PRODUCTION .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *