Κατηγορίες

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα  

Σημειώνεται ότι η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, καθιερώθηκε και θεσπίστηκε ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008).

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Σωκράτης Φάμελλος «Η συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αναβίωση του σύγχρονου φιλελληνισμού, που πρέπει να συνδεθεί με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», υπενθυμίζοντας ότι ο Λόρδος Βύρων κατήγγειλε πρώτος, ήδη από το 1810, την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, 

Στις 19 Απριλίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φιλέλληνα και μεγάλου ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

Το 2008, έπειτα από σχετικό αίτημα του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό και με τις συντονισμένες προσπάθειες του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αείμνηστου Δημητρίου Σιούφα και του τότε Υπουργού Εσωτερικών, κ.Προκοπίου Παυλόπουλου, καθιερώθηκε, με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008), η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1924, κατά τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου, έλαβαν χώρα σημαντικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρώπου που κατήγγειλε πρώτος, ήδη από το 1810, την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την παρούσα επιστολή σας καταθέτουμε το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τον προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να τιμήσει τη μνήμη του κορυφαίου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα. Μία συνεδρίαση, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αναβίωση του σύγχρονου φιλελληνισμού, που πρέπει να συνδεθεί με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Προτείνουμε δε και τη συμμετοχή στην εν λόγω συνεδρίαση του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να συμβάλλουμε στην επιτυχή διοργάνωση της εν λόγω ειδικής συνεδρίασης.

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στο παραπάνω αίτημα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *