Κατηγορίες

Ιερό Μνημόσυνο ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός στην ηρωική μορφή του Αρχηγού της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων

Κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην τιμώμενη οσία Μαρία την Αιγυπτία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία μας, γνωρίζοντας τον κίνδυνο της ψυχικής κόπωσης που χαρακτηρίζει όλους μας, προβάλλει σήμερα ένα από τα συγκλονιστικότερα πρόσωπα της χορείας των αγίων, το οποίο, με θαυμαστή υπομονή, υπεβλήθη σε έναν τιτάνιο αγώνα μετανοίας και καθάρσεως. Πρόκειται για την οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία, με τον αγώνα της αλλά και με τη χάρη του Θεού, διήνυσε μία κολοσσιαία απόσταση από το έσχατο βάθος της ακόλαστης ζωής έως το ανώτατο ύψος της αγιότητας».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας, όπως τον παραδίδει το Ιερό Συναξάρι της λέγοντας ότι: «Η εξιστόρηση αυτή, αδελφοί μου, πρέπει να αποτελέσει για μας πηγή μεγάλης παρηγοριάς και ελπίδας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επίγνωση της αμαρτίας μας συνοδεύεται από την απελπισία. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε δίκαιο και αναπόφευκτο να κλείσουν οι ουρανοί μπροστά στην πνευματική και ηθική μας εξαθλίωση. Σήμερα όμως διδασκόμαστε πως δεν υπάρχει βάθος και γωνιά της ανθρώπινης κατάπτωσης που να μην επιτρέπει στο θείο έλεος να προσεγγίσει και να φωτίσει το βαθύ σκότος της αμαρτίας μας».

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ο βίος της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας μας διδάσκει πως η μετάνοια δεν πρέπει να αποτελεί σκοπό μίας μόνον συγκεκριμένης περιόδου, αλλά ολόκληρης της ζωής μας. Η φύση μας είναι ασθενής και, πολλές φορές, οι πειρασμοί την νικούν. Η Εκκλησία όμως δεν είναι ένας σύλλογος αναμάρτητων αγίων, αλλά, όπως λέει και ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, ένα καράβι τραυματισμένων ψυχών, που διαρκώς μετανοούν και δεν το εγκαταλείπουν. Ας μην μειωθεί λοιπόν ο ζήλος μας. Σε λίγες μέρες, ο Νυμφίος της Εκκλησίας θα σταθεί ενώπιόν μας, με τα στίγματα των δικών μας αμαρτιών πάνω στο άχραντο σώμα Του. Η θυσία Του αποτελεί για μας τον δρόμο της αναγέννησης και της αθανασίας. Αρκεί μόνον να αποδεχτούμε την αποτυχία μας και να επιτρέψουμε σε Εκείνον να αποτελέσει, όπως συνέβη και με την οσία Μαρία, τον μεγάλο σκοπό και το νόημα της ζωής μας. Είναι βέβαιον πως η δύναμη και το έλεός Του είναι σε θέση να επουλώσουν ακόμη και τις πιο βαθιές και επώδυνες πληγές μας. Σε λίγο, ο Σταυρός θα αποκαλύψει την αγάπη Του για μας. Ας γίνει η μετάνοιά μας η απόδειξη της δικής μας αγάπης προς Εκείνον».

Κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μνημόσυνο ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στην ηρωική μορφή του Αρχηγού της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, λέγοντας τα εξής: «Ετοιμάζεται και πάλι η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η πόλη μας, να εορτάσει το μεγάλο και μοναδικό, το εξαίσιο και ιστορικό γεγονός της ηρωικής Εξόδου και σήμερα, στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών έχει ενταχθεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, εδώ στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και η τέλεση επιμνημοσύνου δεήσεως για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Αρχηγού της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, του Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, ο οποίος αναδείχτηκε Αρχηγός της Φρουράς και έπεσε ηρωικά το βράδυ της Εξόδου, προσφέροντας την ζωή του θυσία στον βωμό της ελευθερίας.

Όποιος έχει διαβάσει τον βίο του Αρχηγού αισθάνεται δέος, διότι ένας τόσο νέος άνθρωπος αναδείχτηκε σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές μια γενναία και μεγάλη προσωπικότητα. Ανέλαβε ευθύνες που ξεπερνούσαν το νεαρό της ηλικίας του. Κέρδισε την εμπιστοσύνη ολοκλήρου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, οι οποίοι, εκτιμώντας τα μοναδικά χαρίσματα, με τα οποία τον είχε προικίσει ο Άγιος Θεός τον ανέδειξαν Αρχηγό τους και εμπιστεύτηκαν στην κρίση του το μέλλον και την τύχη της ηρωικής αποφάσεως να εξέλθουν από την πολιορκημένη πόλη, να θυσιαστούν, ανταλλάσσοντας τη ζωή με τον θάνατο, την ελευθερία με την δουλεία, την γενναιότητα με την υποδούλωση.

Σήμερα, αυτή η ηρωική μορφή θα πρέπει να εμπνέει όλους μας και ιδιαιτέρως τους νέους μας. Θα πρέπει όλοι μας να προσφέρουμε στα νέα παιδιά μας αυτά τα πρότυπα. Αλίμονο, αν οι νέοι του Μεσολογγίου δεν έχουν ως πρότυπο αυτόν τον νέο αγωνιστή, τον μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδος, που θυσιάστηκε και πότισε με το αίμα του την ευλογημένη αυτή γη, της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, εν πομπή, άπαντες μετέβησαν στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευούλας, έναντι της εισόδου του Κήπου των Ηρώων, όπου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως του Αθανασίου Ραζη-Κότσικα και πάντων των μετ’ αυτού πεσόντων, κατά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Κατόπιν, στην προτομή του Αρχηγού της Φρουράς, που βρίσκεται εντός του Κήπου των Ηρώων κατέθεσαν στεφάνια ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των συλλόγων και των φορέων του Μεσολογγίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *