Κατηγορίες

Πώς να βάψετε εύκολα με φυσικά χρώματα τα Πασχαλινά αυγά

Επειδή έρχεται λοιπόν το Πάσχα και τα πασχαλινά αυγά δεν…. μπορούν να είναι μπεζ, ορίστε μερικές ιδέες για φυσικές βαφές! Αντιπαθώ τις χημικές βαφές, που σχεδόν πάντα εισχωρούν και βάφουν και το εσωτερικό του αυγού, με αποτέλεσμα συχνά να προτιμώ να μην τρώμε τα αυγά για αυτόν το λόγο (αμαρτία = σπατάλη καλών αυγών).

Να πώς βάφουμε τα αυγά:

Πριν ξεκινήσουμε, είτε καθαρίζουμε τα αυγά καλά-καλά με ξύδι ή τα βάζουμε για λίγα λεπτά σε ξυδόνερο. Αυτό αφαιρεί από τα αυγά τη λιπαρότητα και βοηθά να πιάσουν καλύτερα το χρώμα.

1. Η μέθοδος της τεμπέλας (με ωμά αυγά)

Εγώ έτσι τα φτιάχνω. Βάζουμε τα πάντα όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα βράζουμε 25 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές. Τέλος. (Πειραματιστείτε με λιγότερο ή περισσότερο υλικό βαφής για το χρώμα που σας αρέσει. Εγώ βάζω πάντα ένα σωρό, τα αγαπημένα μου είναι τα παντζάρια και οι φλούδες από λευκό κρεμμύδι, τα ανακατεύω!). Για λάμψη, μπορείτε να τα αλείψετε με ελάχιστο λάδι και να τα «γυαλίσετε» στο τέλος! 

2. Η μέθοδος της «καλής μαμάς»

Βράζουμε ξεχωριστά τα χρωμο-υλικά για 20 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε στο ζεστό μάτι για άλλα 20 λεπτά. Βγάζουμε τα υλικά με την τρυπητή και τα πετάμε, ώστε να μείνει καθαρό το χρωματιστό νερό. Προσθέτουμε το ξύδι. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα αυγά κανονικά όπως πάντα για 8-10 λεπτά, και μόλις τα βράσουμε, τα μεταφέρουμε με κουτάλα στο χρωματιστό νερό. Τα αφήνουμε μισή ώρα μετακινώντας 2-3 φορές για να χρωματιστούν από παντού. Για λάμψη, αλείβετε με ελάχιστο λάδι στο τέλος.

3. Η μέθοδος του «δεν βιάζομαι καθόλου»

Ετοιμάζουμε το χρωματιστό νερό όπως στη μέθοδο της «καλής μαμάς» και το αφήνουμε να κρυώσει. Βράζουμε τα αυγά, τα προσθέτουμε στο νερό και τα αφήνουμε μέσα όλη νύχτα. 2-3 φορές μετακινούμε λίγο τα αυγά για να χρωματιστούν από παντού. Για λάμψη, μπορείτε να τα αλείψετε με ελάχιστο λάδι στο τέλος! 

Για τα αποτυπώματα λουλουδιών…

Αυτό θέλει λίγη τέχνη, αλλά αρέσει πολύ στα παιδιά μου.

  1. Διαλέγετε λουλούδια, φύλλα, φυλλαράκια μαϊντανού, οτιδήποτε έχει όμορφο σχήμα.
  2. Τα βρέχετε ελαφριά για να κολλούν, ακουμπάτε πάνω στο αυγό ΠΡΙΝ έρθει σε επαφή με τη βαφή
  3. Στερεώνετε ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΑ ή με γάζα ή με καλσόν. Πρέπει η επαφή να είναι τέλεια και να σφίξετε τη γάζα ή το καλσόν γύρω από το αυγό με κλωστή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην κινείται το λουλούδι από τη θέση του κατά τη διάρκεια της βαφής.
  4. Βράζετε ή βάφετε με όποια μέθοδο προτιμάτε
  5. Αφήνετε τα αυγά να να στεγνώσουν καλά, αφαιρείτε META τα λουλούδια μαζί με τη γάζα
  6. Για λάμψη, τα αλείβετε με ελάχιστο λάδι για να τα «γυαλίσετε» στο τέλος!

 

(Φωτογραφία rock-the-stock/fotolia)

Καλή επιτυχία!! Εσείς ποια μέθοδο προτιμάτε;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *