Κατηγορίες

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Παραθέτουμε την ερώτηση – τοποθέτηση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας την 29/4/2024:

Ο Δήμος έχει συνολικά 63 σχολεία. Από αυτά τα 46 ανήκουν στην Α-βαθμια ( Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) και τα 17 στην Β-βαθμια (Γυμνάσια -Λύκεια).

Από αυτά τα σχολεια τα 25/46 της Α-βαθμιας και τα 15/17 της Β-βαθμιας αναφέρουν προβλήματα άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-την έλλειψη αλεξικέραυνου στο Νηπιαγωγείο, το 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Κατοχής,στο 5ο Δημοτικό Μεσολογγίου

-την τρύπια στέγη στο Δημοτικό Λεσινίου

-το ετοιμόρροπο δώμα του Ειδικού Γυμνασίου Μεσολογγίου

-το μπαλκόνι που στηρίζεται σε κοιλοδοκούς στο Λύκειο Νεοχωρίου, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αιτωλικού

-την εκτεταμένη καθίζηση στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Κατοχής

-την πτώση τσιμέντων στο 6ο Δημοτικό Μεσολογγίου

-τα τολ στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, τη συστέγαση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου και ο κατάλογος τελειωμό δεν έχει…

Τα έργα που μέχρι στιγμής είναι σε εξέλιξη είναι:

1. από το 2020 το 69.7135.01-Προμήθεια μέτρων πυροπροστασίας Σχολικών Μονάδων Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου 83.080,00ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (πυροσβεστήρες, σήμανση εξόδων κλπ)

2. από το 2023 το 64.7331.03 -Βελτίωση αύλειων χώρων Σχολικών Συγκροτημάτων Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου 203.500,01ευρώ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 

3. και από το τεχνικό πρόγραμμα του 2024: Έργα και επισκευές στις σχολικές μονάδες στο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου 500.000,00 € ή 7936€ / σχολική μονάδα ή 12500€ / μονάδα που αναφέρει πρόβλημα. Μηχανικός δεν είμαι αλλά…σταγόνα στον ωκεανό είναι!!!

Βάση των προηγουμένων ρωτάμε:

1.Σε τι % απορρόφησης βρίσκεται το πρόγραμμα της πυροπροστασίας; θα καλυφθούν επαρκώς όλες οι σχολικές μονάδες;;;

2. Σε τι φάση βρίσκεται η βελτίωση των αύλειων χώρων και ποιά συγκεκριμένα συγκροτήματα αφορούν;

3. Έχουν γίνει καταγραφές για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων από την Τεχνική Υπηρεσία και τι θα κάνει ο Δήμος για την αποκατάσταση αυτών και με ποιά προτεραιότητα??

4. Έχουν όλα τα σχολεία πολεοδομική άδεια, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ??

5.  Έχουν ελεγχθεί οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις όλων των σχολείων και έχουν εκδοθεί ΥΔΕ και Φύλλα συντήρησης καυστήρων για κάθε μία από αυτές;

4. Προτίθεται ο Δήμος να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια για την ανέγερση νέων κτιριακών μονάδων ( πχ. Καλλιτεχνικό, ΕΠΑΛ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ-ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ). Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Καλλιτεχνικού Γυμνάσιου-Λυκείου??

5. Ο Δήμος θα διεκδικήσει χρήματα για την συντήρηση των σχολικών μονάδων , που έχουν περιέλθει στην ευθύνη του;; 

6. Έχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή ζώνη τι έχει κάνει ο Δήμος για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων και τι μέτρα σεισμικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για τις σχολικές μονάδες;;;

7. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων στα σχολεία του Δήμου μας;; 

Είναι δεδομένο οτι κανείς δεν μπορεί να “παίζει” με την ασφάλεια και την υγιεινή των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 

Είναι επίσης δεδομένο οτι χρειάζεται ικανή κρατική επιχορήγηση για την συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων μονάδων, οι περισσότερες των οποίων είναι ήδη πολύ παλαιές και δημιουργία σύγχρονων καινούργιων.

Το “πάμε και όπου βγεί”, που καθορίζει την ασκούμενη πολιτική δεν είναι αποδεκτό.

Και για την “πιπίλα” οτι δεν αντέχουν τα δημοσιονομικά της χώρας και των Δήμων, τους απαντάμε απλά: 

Για τα 500χιλ ευρώ  / ημέρα που κοστίζει η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, στο στόμα του λύκου, για να προστατέψει τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τα δημοσιονομικά αντέχουν;;; Μια καινούργια σύγχρονη  σχολική  μονάδα που βυθίζεται στην Ερυθρά θάλασσα ανά 4 ημέρες έχει λογική;;;

Πως εξηγεί ο Δήμος σε ένα Τεχνικό πρόγραμμα 33 εκ Ευρώ να μην βρίσκεται ούτε μια νέα σχολική μονάδα;;; βρεθήκαν,όμως και 2εκ για το ανοικτό κέντρο εμπορίου, και άλλα 2 εκ για το Τρικούπειο και  20 εκ για δρόμους και πλατείες 

Εμείς ως Λαϊκή συσπείρωση θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αναδεικνύουμε ότι για την  μη κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά η ασκούμενη πολιτική σε όλες τις κρατικές δομές , είτε αυτές ονομάζονται Κρατική διοίκηση , είτε Περιφέρεια , είτε Δήμος.  Και αυτή η πολιτική δεν αλλάζει. Ανατρέπεται μόνο με διεκδίκηση και αγώνα. 

Καλούμε όλους τους πολίτες να αγωνιστούν μαζί μας  για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, δικά μας λεφτά είναι άλλωστε, και να διεκδικήσουν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.  

Βάνα Πατρινού

Δημοτική Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *