Κατηγορίες

Μεσολόγγι-νέα «πυρά» κατά Χρ. Παϊσιου για τα Πρωτοδικεία: «Λειτούργησε ως οιονεί υποψήφιος δήμαρχος Ναυπάκτου»

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Χρήστος Μητρογιώργος και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μασίκας, επισκέφθηκαν την Τετάρτη το Δικαστικό Μέγαρο Μεσολογγίου και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστο Παΐσιο.

Ο λόγος της επίσκεψης ήταν για να δουν από κοντά τις λεπτομέρειες του έργου ανακαίνισης του Δικαστικού Μεγάρου καθώς σε λίγο καιρό πρόκειται να δημοπρατηθεί, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια. Πρόκειται για μια επίσκεψη όμως που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον κ. Παϊσιο να δέχεται εκ νέου πυρά απο μέλη του νομικού κόσμου της περιοχής, που τον κατηγορούν συνολικά για την στάση που είχε στο θέμα του νέου δικαστικού χάρτη και των Πρωτοδικείων στην Αιτωλοακαρνανία.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος Μεσολογγίου και Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Μεσολογγίου Μιχαήλ Πετρονικολός, που χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου.


Σύμφωνα με το aixmi-news, γενικά, μετά την συγκεκριμένη επίσκεψη, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από «πηγές του δικαστικού μεγάρου» για τους χειρισμούς του κ. Παϊσιου στην υπόθεση. «Λειτούργησε ως οιονεί υποψήφιος δήμαρχος Ναυπάκτου και όχι ως εν ενεργεία πρόεδρος ενός από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας», τονίζουν.
Ειδικότερα τώρα,  ο κ. Πετρονικολός, μεταξύ άλλων στην επιστολή του, καλεί τον κ Παΐσιο «να επιδείξει την ελάχιστη ευθιξία ή επί το λαϊκότερον τσίπα, και να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ. Μεσολογγίου αποκαθιστώντας καταρχήν την τρωθείσα νομιμότητα αλλά και λειαίνοντας ουσιαστικώς τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη συμμετοχή του σε ενέργειες που ανέδειξαν μεν την ψευδαισθητική του επιδεξιότητα αλλά αλλοίωσαν πλήρως τη θεσμική του ιδιότητα».

Επισημαίνει ακόμη πως ο κ. Παΐσιος «επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στις αντιδράσεις των Μεσολογγιτών μετά τις εν κρυπτώ και παραβύστω ενέργειές του για την δημιουργία περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτοήτοι συμπεριφορά που επέφερε καίριο πλήγμα στις διεκδικήσεις του Δικηγορικού μας Συλλόγου και του Μεσολογγίου γενικότερα».

Είναι δεδομένο πως νομικοί κύκλοι, εκπρόσωποι δικαστικών υπαλλήλων αλλά και αιρετοί στο Μεσολόγγι, έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση σχετικά με τον τρόπο που ο κ. Παϊσιος χειρίστηκε το θέμα του περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτο, που αποδεδειγμένα αποδυναμώνει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, ενώ τον κατηγορούν πως μόλις χθες επιχείρησε επικοινωνιακά να διαφημίσει την ανακαίνιση του δικαστικού κτιρίου στο Μεσολόγγι , με μοναδικό σκοπό, την αυτοπροβολή του και το «ξόρκισμα» των αντιδράσεων που υπάρχουν σε βάρος του.

Αυτό, σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Πετρονικολός, πως «παγιώνει ως συμπέρασμα την εκπεφρασμένη πεποίθηση τρίτων ότι ο κ Παΐσιος τελικώς λειτούργησε παρασκηνιακά βλάπτοντας ανεπανόρθωτα τους συναδέλφους του που τον εμπιστεύτηκαν και διατάραξε τις μεταξύ των σχέσεις, αλλά και τους κατοίκους του Μεσολογγίου που εναπόθεσαν σε αυτόν τις ελπίδες τους για ουσιαστικές και όχι πλασματικές διεκδικήσεις»

«Εδώ, ως πληττόμενο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου οφείλω να επισημάνω ότι οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Μας Συλλόγου είναι απολύτως δεσμευτικές για τα μέλη και ειδικότερα για τον πρόεδρο. Όλες οι συνελεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του εξαμηνιαίου αγώνα μας συνέτειναν αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διατήρησης δύο αυτόνομων πρωτοδικείων στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο και ουδέποτε ετέθη θέμα δημιουργίας τρίτου πρωτοδικείου αφού κάτι τέτοιο σαφώς θα υπονόμευε στην παρούσα φάση τη διατήρηση αυτοτελούς πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι.

Στην διάρκεια του αγώνα μας, από πολιτικές τοποθετήσεις, ανακοινώσεις συνδικαλιστικών σωματείων, από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από πληροφορίες που μας έρχονταν με ραγδαίο ρυθμό, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι κρυφίως, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και υπονομεύοντας τον αγώνα μας ο τρισυπόστατος πρόεδρος, κινούνταν στο πλαίσιο δημιουργίας περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτο», αναφέρει ακόμη ο δικηγόρος Μ. Πετρονικολός.

Να θυμίσουμε πως οι χειρισμοί του κ. Παϊσου, προκαλέσαν αντιδράσεις και εντός της περιφερειακής ομάδας του Νεκτάριου Φαρμάκη, με τον Λάμπρο Δημητρογιάννη, να τον καλεί στις 8 Απριλίου, να παραιτηθεί απο τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του κ. Μιχάηλ Πετρονοκολού:

Για μια ακόμη φορά ο τρισάκις την ιδιότητα πρόεδρος, του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και του Παπαχαραλάμπειου Σταδίου Ναυπάκτου κ Χρήστος Παΐσιος, ευρισκόμενος προφανώς σε υπερπροεδρικό βέρτιγκο, υπερέβη τα εσκαμμένα αλλά και την κατά νόμο απονεμόμενη αρμοδιότητα για την διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου και ποζάροντας αυτάρεσκα στο φωτογραφικό φακό, διήγαγε συζήτηση σχετικά με την ανακαίνιση του κτιρίου του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Σε αυτό το επικοινωνιακό του κρεσέντο δεν δίστασε να εμπλέξει δύο εξαίρετα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία δίχως άλλως αγνοούσαν την ανυπέρβλητη προεδρική ικανότητα να αναγάγει τηνεικόνα και το φαίνεσθαι σε φολκλορική δραστηριότητα και σε υπέρτατο εργαλείο αυτοπροβολής.

Για κακή του τύχη όμως τον πήραν χαμπάρι πηγές του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου πουεπιδεικνύοντας ανενδοίαστη κριτική εγρήγορση δεν συγχώρησαν τοιούτον ασυνάρτητον εγωτισμό και τον κρέμασαν στα μανταλάκια.

Προχώρησαν δε περαιτέρω και στην επισήμανση ότι ο κ. Παΐσιος επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στις αντιδράσεις των Μεσολογγιτών μετά τις εν κρυπτώ και παραβύστω ενέργειές του για την δημιουργία περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτο ήτοι συμπεριφορά που επέφερε καίριο πλήγμα στις διεκδικήσεις του Δικηγορικού μας Συλλόγου και του Μεσολογγίου γενικότερα.

Εδώ, ως πληττόμενο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου οφείλω να επισημάνω ότι οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Μας Συλλόγου είναι απολύτως δεσμευτικές για τα μέλη και ειδικότερα για τον πρόεδρο. Όλες οι συνελεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του εξαμηνιαίου αγώνα μας συνέτειναν αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διατήρησης δύο αυτόνομων πρωτοδικείων στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο και ουδέποτε ετέθη θέμα δημιουργίας τρίτου πρωτοδικείου αφού κάτι τέτοιο σαφώς θα υπονόμευε στην παρούσα φάση τη διατήρηση αυτοτελούς πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι.

Στην διάρκεια του αγώνα μας, από πολιτικές τοποθετήσεις, ανακοινώσεις συνδικαλιστικών σωματείων, από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από πληροφορίες που μας έρχονταν με ραγδαίο ρυθμό, διαπιστώσαμε ωστόσο ότι κρυφίως, χωρίς καμία εξουσιοδότηση και υπονομεύοντας τον αγώνα μας ο τρισυπόστατος πρόεδρος, κινούνταν στο πλαίσιο δημιουργίας περιφερειακού πρωτοδικείου στη Ναύπακτο.

Παραλλήλως με ρητορικές πομφόλυγες, τοπικιστικά αναθέματα, εύπεπτους σολοικισμούς και συνθηματολογικά αναμασήματα, σάρωνε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας σε συνεντεύξεις και φωτογραφίες του, σηκώνοντας αναίτια τους τόνους αντιπαλότητας με το Αγρίνιο, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι ο αδάμαστος και αγέρωχος κυρίαρχος των επικοινωνιακών αιθέρωνκαι σκορπώντας ένα σύννεφο συσκοτισμού και αιθαλομίχλης γύρω από τις πραγματικές προθέσεις τουκαι την παραγωγική δυναμική του παρασκηνίου.

Η εκδήλωση του όψιμου ατομοκεντρικούωφελιμισμού και τακτικισμού βρήκε πρόσφορο έδαφος στις τοποθετήσεις του κ Παϊσίου στη Βουλή των Ελλήνων, όπου καταστρατηγώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι τάσσεται σαφέστατα με την δημιουργία περιφερειακών πρωτοδικείων σε όλη τηνΕλλάδα (και επομένως και στη Ναύπακτο) πλην της περιοχής της Αττικής όπου είχε τεθεί το θέμα της διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κατόπιν τούτου κάθε μορφή αυτονόητης και δίκαιης διεκδίκησης του Μεσολογγίου, δεχόμενη εκ των έσω υποβολιμαία και ανίερα πλήγματα, κατέστη ανίσχυρη σκιά έναντι και της ισοπεδωτικής, ανιστόρητης και αντιεπιστημονικής κυρίαρχης κρατικής αντίληψηςπερί κατανομής δικαστικής ύλης. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτοδικαίως μπήκε και η οριστική ταφόπλακα στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι στην επόμενη φάση δικαστηριακής ανακατανομής θα καταργηθεί.

Συνεπώς η προσπάθεια του κ Παϊσίου να ξορκίσει αντιδράσεις με αδιάντροπους επικοινωνιακούς μηρυκασμούς περί ανακαίνισης ενός δικαστικού μεγάρου που πρόκειται να κλείσει, καθίσταται τουλάχιστον ανοίκεια, προκλητική και εξευτελιστική για όλους εμάς τους συναδέλφους δικηγόρους, αλλά και για όσους πηγαία και ανιδιοτελώς αγωνίστηκαν για την θεσμική κατοχύρωση του Μεσολογγίου και την διατήρηση των δικαστηριακών δομών του.

Αυτή δε η ορμέμφυτη προσπάθεια επικοινωνιακής χρησιμοθηρίας εν μέσω μιας περιόδου που το Μεσολόγγι αδικούμενο και θιγόμενο αναιτίως τελεί εν βρασμώ και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση και παγιώνει ως συμπέρασμα την εκπεφρασμένη πεποίθηση τρίτων ότι ο κ Παΐσιοςτελικώς λειτούργησε παρασκηνιακά βλάπτοντας ανεπανόρθωτα τους συναδέλφους του που τονεμπιστεύτηκαν και διατάραξε τις μεταξύ των σχέσεις,αλλά και τους κατοίκους του Μεσολογγίου που εναπόθεσαν σε αυτόν τις ελπίδες τους για ουσιαστικές και όχι πλασματικές διεκδικήσεις.

Με τα δεδομένα αυτά και καθώς ο δικηγορικός κώδικας δεν προβλέπει κάποια διαδικασία μομφής ή έκπτωσής του, καλώ τον κ Παΐσιο να επιδείξει την ελάχιστη ευθιξία ή επί το λαϊκότερον τσίπα, και να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ. Μεσολογγίου αποκαθιστώντας καταρχήν την τρωθείσανομιμότητα αλλά και λειαίνοντας ουσιαστικώς τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη συμμετοχή του σε ενέργειες που ανέδειξαν μεν την ψευδαισθητική του επιδεξιότητα αλλά αλλοίωσαν πλήρως τη θεσμική του ιδιότητα. 

Μιχαήλ Σ. Πετρονικολός

Δικηγόρος Δ.Σ. Μεσολογγίου

Υ.Γ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και δόλιας εκμετάλλευσης επισημαίνω ότι η ανωτέρω διαπίστωση-αναφορά αποτελεί αποκλειστικά πηγαία και μη υπαγορευόμενη προσωπική – επαγγελματική άποψη, δεν συμπλέκεται με την ανεξάρτητη ιδιότητά μου ως Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησής του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και λαμβάνει χώρα αμιγώς με την ιδιότητα του θιγόμενου δικηγόρου και πολίτη της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *