Κατηγορίες

Ζευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 κυκνάκια

Στις εκβολές του ποταμού Αχελώου φωλιάζει κάθε χρόνο, για πάνω από μια δεκαετία ένα ζευγάρι Βουβόκυκνων (Cygnus olor). Τις προηγούμενες χρονιές, το ζευγάρι μεγάλωνε από ένα έως τρείς νεοσσούς. Πέρυσι εκκολάφθηκαν πέντε νεοσσοί και όλοι πέταξαν με επιτυχία. Όμως, τη φετινή χρονιά έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ: το ζευγάρι κυκλοφορεί με εφτά κυκνάκια.

Το ζευγάρι αυτό τρέφεται, αναπαράγεται και ενδιαιτεί στην περιοχή του Αχελώου και Παλαιοπόταμου σταθερά όλο το χρονο, όμως κανένα από τα νεαρά δεν έχει επιστρέψει στο τόπο όπου γεννήθηκαν. Το ενδιαίτημά του εντοπίζεται σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Ειδικής Ζώνη Διατήρησης των περιοχών Natura 2000 του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου, όπου περιπολεί η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α .

Ο βουβόκυκνος τρέφεται με φύλλα, υδρόβια φυτά, χόρτα, φύκη, σπόρους, μερικές φορές με αμφίβια (βατράχια, φρύνους, γυρίνους) και υδρόβια ασπόνδυλα (μαλάκια, έντομα και σκουλήκια), περιστασιακά δε και με ψάρια. Το βάρος του ενήλικα μπορεί να φθάσει μέχρι 15 κιλά. Γεννά 5-7 αυγά που τα επωάζει για 35-41 μέρες. Ζει περίπου 27 χρόνια ενώ στις κύριες απειλές του συγκαταλέγονται η δηλητηρίαση από μόλυβδο ήαπό χαλκό, η εμπλοκή σε δίχτυα ή αγκίστρια, η σύγκρουση με εναέρια καλώδια γραμμές, οι πετρελαιοκηλίδες και η γρίπη των πτηνών. Σε αντίθεση με το όνομά του ο βουβόκυκνος παράγει διάφορους ήχους.

Ευχαριστούμε τον Λάμπρο Χαρέλο, πρώην εξωτερικό συνεργάτη και εθελοντή της Μονάδας μας για την παραχώρηση του βίντεο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *