Κατηγορίες

Απαντήσεις από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 26-06-2024, να παραχωρήσει δύο αίθουσες διδασκαλίας στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, προκειμένου να στεγαστεί μια Γυμνασιακή τάξη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου, το επόμενο σχολικό έτος, δυσαρέστησε τον  Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ουΓυμνασίου Μεσολογγίου.  

Αυτή η δυσαρέσκεια είναι έκδηλη σε άρθρο της Πέμπτης 27-06-2024 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αιχμή με τίτλο:

2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ

Στο εν λόγω άρθρο διατυπώνονται εκτός της δυσαρέσκειας και διάφορα άλλα ζητήματα που αφορούν την παράλληλη λειτουργία του 2ου Γυμνασίου με τη μια τάξη αποτελούμενη από δύο τμήματα του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου, κατά την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι αυτονόητο, αναμενόμενο και φυσιολογικό ότι, όταν αλλάζει μια συνθήκη στο περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, νιώθουμε αναστάτωση και κάνουμε διάφορες σκέψεις, συνήθως αρνητικές.

Καλούμαστε λοιπόν να σκύψουμε πάνω στα νέα δεδομένα, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με σύνεση, με νηφαλιότητα και με διάθεση συνεργασίας, όπως ακριβώς προτρέπουμε και τους μαθητές μας να λειτουργούν, όταν νέα δεδομένα προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

Το ζήτημα τη σχολικής στέγης του Καλλιτεχνικού σχολείου βέβαια δεν προέκυψε εσχάτως.  Είναι υπαρκτό ήδη από τη σύσταση του σχολείου και διογκώνεταιχρόνο με το χρόνο. Κάθε νέο σχολικό έτος το σχολείο μεγαλώνει και αναπτύσσεται τόσο σε μαθητικό και διδακτικό δυναμικό, όσο και σε στεγαστικές και υλικοτεχνικές ανάγκες.

Δυστυχώς ήδη από την ερχόμενη σχολική χρονιά (2024-2025) το σχολείο δεν είναι εφικτό να συνεχίσει να λειτουργεί ως ολότητα στο σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζεται με το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου. 

Καθήκον της διεύθυνσης του σχολείου είναι να αναδεικνύει και να παρουσιάζει όλα τα ζητήματα λειτουργίας του σχολείου που διοικεί, στην ανώτερη διοίκηση και στους αρμόδιους φορείς με σκοπό τηνδιευθέτησή τους προκειμένου να εφαρμόζονται με τον κάλλιστο δυνατό τρόπο τα προγράμματα σπουδών που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Από την αρχή της παρελθούσας σχολικής χρονιάς (2023-2024) επιστήσαμε την προσοχή – προεκλογικά και μετεκλογικά – στους διοικούντες και στους αρμόδιους φορείς το ζήτημα της σχολικής στέγης του Καλλιτεχνικού σχολείου. 

Ήταν φανερό ότι θα υπήρχε στασιμότητα στο θέμα λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας των δημοτικών εκλογών και της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Ενόψει της επικείμενης σχολικής χρονιάς αρχίσαμε να διερευνούμε σε συνεργασία με τον Δ/ντηΔευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστο Καζαντζή,διάφορες περιπτώσεις διαθέσιμων κτηριακών δημοτικών και ιδιωτικών εγκαταστάσεων λαμβάνοντας υπόψη τις κτηριολογικές και τις ιδιαίτερες προδιαγραφές που απαιτούνται για την στέγαση και την εκπαίδευση των μαθητών μας, αλλά και την απόσταση από το κύριο σχολικό συγκρότημα. Σε αυτή τη διαδικασία η συμμετοχή της Διεύθυνσης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου ήταν μόνο επικουρική, εφόσον έπρεπε σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη η φυσιογνωμία του σχολείου και συγκεκριμένα προαπαιτούμενα σε επίπεδο αιθουσών/εργαστηρίων διδασκαλίας λόγω των μαθημάτων κατεύθυνσης.

Αποκλειστικός στόχος μας ήταν να συνδράμουμε στη διαμόρφωση της πιο κατάλληλης πρότασης προκειμένου αυτή να εγκριθεί από την Δημοτική αρχήΑξίζει να αναφερθεί ότι εκτός του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου – λύση που τελικά προκρίθηκε ως η καλύτερη λόγω των άρτιων υποδομών, των προδιαγραφών ασφάλειας που προσφέρει και της εγγύτητας στο υπάρχον κτήριο (650mαπόσταση)-επισκεφτήκαμε το 1ο ΚΔΑΠ –πρώην 4ο Δημοτικό σχολείο, έναν ιδιωτικό χώρο για μίσθωση πλησίον του σχολείου μας, τον Δημοτικό χώρο όπου σήμερα στεγάζεται η φιλαρμονική Ιωσήφ Ρωγών καθώς και το Κτήριο Κυριαζή.

Εν τέλει στις 4-04-2024 με έγγραφό της Διεύθυνσης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου, το οποίο διαβιβάστηκε μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώθηκε ο κ.Δήμαρχος ότι εντός του μηνός Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εισαγωγικές εξετάσεις επιλογής μαθητών για την Α΄ Γυμνασίου και ότι θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθούν νέοι χώροι στο Καλλιτεχνικό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του. 

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται και η πρότασή μας για στέγαση της νέας τάξης στο 2ο Γυμνάσιο καθώς και οι λόγοι που η λύση αυτή προκρίνεται. Η πρότασή μας διερευνήθηκε από τον Δ/ντη Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να ελέγξει την ορθότητα και την νομιμότητά της καθώς και να αποφασίσει εάν είναι η πιο κατάλληλη και ακολούθως η πρόταση αυτή διαβιβάστηκε προς τον κ. Δήμαρχο αυτούσια.

Είναι αναγκαίο να αναφερθεί -προκειμένου οι συμπολίτες μας να έχουν ολόπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση- ότι κάθε τάξη στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο εκτός των μαθημάτων γενικής παιδείας, τα οποίαδιδάσκονται στις συμβατικές αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχουν και μαθήματα Καλλιτεχνικής παιδείας που πρέπει να διδάσκονται σε αίθουσες ειδικών προδιαγραφών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ειδικών προδιαγραφών είναι η αίθουσα του χορού που πρέπει να έχει επίστρωση παρκέ. Τα εικαστικά εργαστήρια απαιτούν εργαστήριο εικαστικών με τους ανάλογους  πάγκους εργασίας και τα μαθήματα του θεάτρου και κινηματογράφου χρειάζονται αίθουσα με αντίστοιχα κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Ομολογουμένως τις παραπάνω προδιαγραφές πληρούν ΜΟΝΟ τα δύο καινούρια σχολικά συγκροτήματα της πόλης, γεγονός που ενίσχυσε την εισήγηση της Διεύθυνσης του Καλλιτεχνικού και την στήριξή της από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Καζαντζή για παραχώρησηχρήσης των μη χρησιμοποιούμενων αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων του 2ου Γυμνασίου.

Έκτοτε αναμέναμε την απάντηση από την Δημοτική αρχή η οποία καθυστερούσε λόγω των αντιδράσεων από τον Σύλλογο διδασκόντων του  2ου Γυμνασίου. Λόγω της αντίδρασης η Δημοτική αρχή πρότεινε στην Δ/ντή Δευτεροβάθμιας την μερική συστέγαση του Καλλιτεχνικού με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (πρώην 2ο Λύκειο), ή στο Δημοτικό σχολείο της Αγριλιάς, λύσεις που απέρριψε ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καζαντζής ως μη κατάλληλες λύσεις για την στέγαση των δραστηριοτήτων του Καλλιτεχνικού σχολείου.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί απάντηση στην γραπτή απορία που διατύπωσαν οι αξιόλογοι συνάδελφοι του 2ουΓυμνασίου δημόσια και στην μομφή περί μη τήρησης της σύννομης διαδικασίας.

Εκ της Διευθύνσεως του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου  Ι.Π. Μεσολογγίου

Η Διευθύντρια ​​​​​​Η υποδιευθύντρια

Ανδριανή  Χαλαζιά ​​​​​​Ελένη  Αντζουλάτου​​​​​​

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *