Κατηγορίες

Ελέανορ Ρούσβελτ : Η Πρώτη Κυρία & Υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ποτέ μην ανέχεσαι να σου λέει «όχι» κάποιος που δεν έχει την αρμοδιότητα να σου πει «ναι», έλεγε η γυναίκα που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή της. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1884. Ας θυμηθούμε την ιστορία & τις σκέψεις της.

Όταν η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογράφτηκε στο Παρίσι, το 1948, οι εκπρόσωποι όλων των χωρών του κόσμου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές για τη γυναίκα που χρόνια αγωνιζόταν για την ψήφισή της. Την Αμερικανίδα που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή της. Την Έλεανορ Ρούσβελτ.

Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1884 στη Νέα Υόρκη. Κόρη του Έλιοτ Ρούζβελτ – αδερφού του Θεόδωρου, της γνωστής οικογένειας της Νέας Υόρκης- και της Άννα Χολ. Ο πατέρας της έχει εθισμό με το αλκοόλ και γι’αυτό το λόγο εγκαθίσταται σε άσυλο στην Βιρτζίνια. Επικοινωνεί με την κόρη του μόνο δια αλληλογραφίας.

Η Έλεανορ χάνει τη μητέρα της στην τρυφερή ηλικία των οχτώ ετών. Γι’αυτό το λόγο ζει μεγάλο μέρος της παιδικών της χρόνων με την γιαγιά της. Στη συνέχεια ταξιδεύει στην Αγγλία όπου μένει εσώκλειστη στη σχολή Allenswood,της Εκεί δέχεται μεγάλη επιρροή από την προσωπικότητα της Γαλλίδας διευθύντριας Μαρί Σουβέστρ.

Υπέρμαχος του ανθρωπισμού, των πολιτικών δικαιωμάτων και της κοινωνική δικαιοσύνης, διοχετεύει όλη της την ενεργητικότητα στην υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάτων. Στα 18 της χρόνια επιστρέφει στην Αμερική, δουλεύει ως εθελόντρια σε κέντρο στήριξης μεταναστών και γίνεται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργατών.

Όταν, το 1921, η πολιομελύτιδα παραλύει τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ, η Έλεανορ δεν γίνεται μόνο νοσοκόμα του αλλά και πολιτική του σύμβουλος. Αρχίζει να εργάζεται και να τον εκπροσωπεί εξ ονόματός του.Και το κάνει τόσο πετυχημένα, ώστε κάποιοι ιστορικοί θεωρούν πως, χωρίς εκείνη, ίσως, ο Ρούσβελτ να μην έφτανε στην προεδρία των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 1933, μετά την νίκη του Φραγκλίνου στις προεδρικές εκλογές,γίνεται η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Η Έλεανορ θεωρείται ως μία από τις πρωτεργάτριες για την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και δεν χαρίζεται ποτέ σε κανέναν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποχώρησή της από τις “Κόρες της Αμερικανικής Επανάστασης” (Daughters of the American Revolution -DAR), όταν αρνούνται στη μαύρη τραγουδίστρια της όπερας, Μάριαμ Άντερσον, να παραστεί σε εκδήλωσή τους.Eleanor Roosevelt – HISTORY

H `Ελεανορ ετυχαίνει κάτι πολύ σημαντικό: την ψήφιση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιτάσσεται σθεναρά στον μακαρθισμό. Προεδρεύει της Επιτροπή για την Κατάσταση των Γυναικών, που συνέστησε ο Τζον Κένεντι. Δημιουργεί ένα νέο μοντέλο για τις δυνατότητες των γυναικών στη δημόσια ζωή και παρότι είχε δεχτεί κυβερνητικά αξιώματα, γράφει: “Πέρασα όλα τα χρόνια της ζωής μου στην αντιπολίτευση και μάλλον μου αρέσει αυτός ο ρόλος.”

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πρώτη Κυρία, Έλεανορ Ρούσβελτ, διέγραψε τη δική της αυτοτελή τροχιά και κατέκτησε με το σπαθί της μια θέση στο πάνθεον των σημαντικότερων γυναικών του 20ου αιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *