Κατηγορίες

Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία…» Ή τώρα ή ποτέ!

Εδώ και έξι μήνες το Μεσολόγγι μας βιώνει μία βάναυση πολιορκία, η οποία κορυφώνεται -τι παράξενο, στ’ αλήθεια;-τούτες τις μέρες που τιμούμε την θυσία των προγόνων μας και των Φιλελλήνων του κόσμου, που προσέτρεξαν μαζί τους και αγωνίστηκαν για το υπέρτατο αγαθό, την Ελευθερία.

Έτσι αποκτήσαμε Πατρίδα και δημιουργήσαμε την σημερινή Ελλάδα.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι η παντελής απαξίωση του Μεσολογγίου έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η αλαζονική κεντρική εξουσία και όλο το πολιτικό σκηνικό της Πατρίδας μας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν σέβονται το Παγκόσμιας ακτινοβολίας γεγονός της ΕΞΟΔΟΥ, που πραγματοποίησε η μαρτυρική και μοναδική Ιερά Πόλις μας. 

Ασεβούν όμως στην ουσία και προς την Δικαιοσύνη, αφού το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου -το τρίτο αρχαιότερο της χώρας μας- έχει την ίδια δικαστηριακή ύλη με αυτήν του Αγρινίου.

Ασεβούν επίσης προς τους θεσμούς της Πατρίδας μας, αφού το Μεσολόγγι ήταν η Πρωτεύουσα του Νομού μας και σήμερα είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο του Νομού μας.

Δεν συντρέχει επομένως ο παραμικρός λόγος το Μεσολόγγι να απαξιώνεται με τόσο βάναυσο και προκλητικό τρόπο για πολλοστή φορά.

Τα Κεντρικά Πρωτοδικεία σε όλη την χώρα, όπως ρητά ο νόμος ορίζει, λειτουργούν στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία και ταυτόχρονα μοναδική ύβρι και ασέβεια για το παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και Αξιοπρέπειας των λαών, το Μεσολόγγι. 

Μέχρι αυτήν την στιγμή έχουν ασκηθεί αρκετές παρεμβάσεις για να αρθεί αυτή η μέγιστη προσβολή προς την πόλη μας.

Διατηρώ δε κάποιες ελπίδες, μετά και τις δικές μου επιπρόσθετες παρεμβάσεις, πως στις επόμενες δύο ημέρες θα πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο και αυτή η κατάφορη προσβολή ίσως διορθωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αυτό δεν συμβεί, έχω να προτείνω, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα εξής:

• Εμείς θα τιμήσουμε με τον προσήκοντα σεβασμό, την θυσία των προγόνων μας, αλλά να εκφράσουμε την απέχθειά μας και να θεωρηθούν ξένοι, όσοι παρά την ασέβειά τους τολμήσουν να παραστούν.  

Αυτό ισχύει για όλους τους Προέδρους, Βουλευτές και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και άλλων πολιτικών σχηματισμών, εάν πριν έλθουν στο Μεσολόγγι δεν καταθέσουν τροπολογία στην επιτροπή της Βουλής, για να διορθωθεί η προσβολή και να είναι Κύριο το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

• Να ετοιμάσουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα της όλης υπόθεσης στα αγγλικά και να δοθεί σε όλους τους εκπροσώπους των Φιλελληνικών Κρατών που θα παραστούν.

• Να κληθούν όσοι έχουν τιμηθεί με το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ της Ι.Π. Μεσολογγίου να πάρουν θέση καθαρή και δυνατή. 

• Την Μ. Δευτέρα ο Δήμαρχος, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όσοι εκπρόσωποι φορέων επιθυμούν, να πάμε και να κατασκηνώσουμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, σε ειρηνική και σιωπηλή διαμαρτυρία, μέχρι να πάρουν πίσω την ντροπιαστική νέα απαξίωση της πόλης μας.

Τι θα μας κάνουν; Θα μας φυλακίσουν; Ας το κάνουν. Θα γίνει όμως γνωστή η αδικία στο πανελλήνιο.

Να ξέρετε όμως πως είμαστε μόνοι μας. Οι Βουλευτές του Νομού μας όχι μόνο είναι ανύπαρκτοι αλλά μονίμως και υπογείως είναι πολέμιοι της πόλης μας. 

Αυτά όμως πρέπει να γίνουν άμεσα. 

Ή τώρα ή ποτέ, αγαπητοί μου. Αύριο θα είναι αργά.

Εφ’ όσον όλες μας οι προσπάθειες αποτύχουν και τελικώς αυτή η βάναυση προσβολή στην πόλη μας γίνει Νόμος του Κράτους, να ετοιμάσουμε ενημερωτικό υπόμνημα, το οποίο να σταλεί:

• Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο οποίο ο Πρωθυπουργός της χώρας μας μίλησε με υπηρηφάνεια για το τι σημαίνει Μεσολόγγι, για τον αγώνα του για την Ελευθερία, πόσα χρωστάει η ανθρωπότητα σ’ αυτό και το οποίο τώρα προσβάλλει προκλητικά και βάναυσα.

Θανάσης Λύρος

Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου

Επικεφαλής παράταξης «Ανάπτυξη για όλους»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *