Κατηγορίες

Στην εκδήλωση του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών ο Κώστας Λύρος

Κώστας Λύρος: «Επιτακτική η ανάγκη για σύνδεση της ακαδημαικής κοινότητας με την τοπική αγορά εργασίας και την παραγωγή»

Στην εκδήλωση του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «5ης Ανοικτής Ημέρας Υδατοκαλλιεργειών» παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Η δράση αυτή γίνεται σε συνδυασμό με παράλληλες συναφείς δράσεις στη Μεσόγειο, όπως στην Ισπανία, όπου έχει ήδη καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως “Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας” η εορτή του Αγίου Ανδρέα. Η επιτυχία αυτών των ανοικτών εκδηλώσεων αποτέλεσε έναυσμα έτσι ώστε ο FΑΟ-GFCM εφέτος (2023) να προτείνει ως οδηγία την θεσμοθέτηση της 30 Νοεμβρίου ως ημέρα ανοικτών δράσεων για την κοινωνική αποδοχή της υδατοκαλλιέργειας.

Ο Κώστας Λύρος κατά τον χαιρετισμό του στην Ημερίδα με τίτλο «Ενυδρειοπονία – εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή», που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Μεσολόγγι (Κεντρικό Αμφιθέατρο Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών), αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, στο μοναδικό υγρό στοιχείο καθώς στα αλιεύματα του δήμου που δίνουν και τον πλούτο στην περιοχή και τους ανθρώπους του και επικεντρώθηκε στην πολυεπίπεδη σημασία του τμήματος και γενικότερα της Υδατοκαλλιέργειας:

«Θεωρώ ότι επιβάλλεται σήμερα ο κάθε τόπος να συνδέσει την παραγωγή του με την αγορά εργασίας, την έρευνα και την εκπαίδευση δημιουργώντας τάσεις και προσανατολίζοντας τους σπουδαστές και τα πτυχία, ώστε να τους εξασφαλίσουν εργασία και προοπτικές εξέλιξης» τόνισε ο Δήμαρχος.

Δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την επαναλειτουργία του τμήματος υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωτοστατεί και μέσω του τμήματος αλιείας ο Δήμος αναγνωρίζει την προσφορά του και προκειμένου να ενισχύσει την δράση του, η Δημοτική Αρχή, επιχείρησε και διαδραμάτισε το δικό της ρόλο στην ανάπτυξη του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος: «Αιτηθήκαμε κατ’ εξακολούθηση την αύξηση των πόρων, την απόκτηση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού από την κεντρική κυβέρνηση, την ολοκλήρωση των μελετών για καλύτερη πρόσβαση στο χώρο του Πανεπιστημίου καθώς και την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Μεσολόγγι, με στόχο την απόκτηση και άλλων συναφών τμημάτων και την ενίσχυση της έρευνας, με πολλαπλά οφέλη για όλους».

Κλείνοντας, ο Κώστας Λύρος συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την σπουδαία δράση και ειδικά τον Πρύτανη και απευθυνόμενος στους φοιτητές τους προέτρεψε να μην πάψουν ποτέ να διεκδικούν, σε όλους τους τομείς, να ξεπεράσουν τις κλασσικές έννοιες της ειδικότητας τους και να την επαναπροσδιορίσουν σε ένα σύγχρονο, ευρύτερο πλαίσιο και ακόμη να αποκτήσουν ικανότητες συνεισφοράς στην προώθηση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *