Κατηγορίες

Κ. Μητσοτάκης: Νόμος του κράτους τα μη κρατικά ΑΕΙ τον Ιανουάριο 

«Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα»

Σαν σε παράλληλη πραγματικότητα ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως και ο κατώτατος μισθός. «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα. Σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας, λέει ότι τελείωσε η περίοδος της αναξιοπιστίας» τόνισε. «Είναι ένα ορόσημο, ένας σταθμός στην πορεία μας για συλλογική ωρίμανση, κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα σημειώνει τη μία αρνητική πρωτιά μετά την άλλη στον τομέα της οικονομίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ξένοι οίκοι και επενδυτές αναγνωρίζουν τα όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία, σχολιάζοντας πως μόνο μέσα στη Βουλή υπάρχουν άνθρωποι που… τα βλέπουν όλα μαύρα.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εδώ και 14 χρόνια που έρχεται με την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Ένας στόχος που επετεύχθη με μία πολιτική βασισμένη στην εμπιστοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, χθες Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αυξηθεί κατά 20% η αμοιβή όλων των εφημεριών στο σύστημα υγείας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έρχεται την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024.

«Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά», σημείωσε.

«Όταν μετά τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώνουμε πρόωρα και 5,2 δισ. από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, τότε ένα είναι το μήνυμα: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τις παροχές που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλα στοχευμένα μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, είπε.

«Όσοι περιγράφουν εικόνα καταστροφής και μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρετε να σας πω ότι μόνο τον Δεκέμβριο εκταμιεύονται 717 εκατ. ευρώ για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» είπε.

  • 350 εκατ. για δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων
  • 107 εκατ. σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
  • Προκαταβολές επιδόματος θέρμανσης
  • διπλό market pass για Θεσσαλία
  • καταβολή youth pass
  • Μέχρι τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα
  • Για όλο το 2024 θα ισχύουν κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια

«Η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και εισοδημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.  Θύμισε επίσης ότι μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια.

Μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εξετάσεων της PISA, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος παιδείας «με το κλειδί να βρίσκεται στην αξιολόγηση», αυτή για την οποία σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά.

Μίλησε επίσης για την… απελευθέρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» τόνισε, καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *